Smotra kulturnog stvaralaštva osnovaca

Danas je u Gradskoj dvorani u Živinicama počela trodnevna Smotra znanja i staralaštva učenika osnovnih škola.Prvog dana na programu su dramske sekcije i učeničko likovno stvaralaštvo.

  Gledali smo dramski prikaz „Na Božjem putu“ učenika OŠ Bašigovci, OŠ Dubrave nas je podsjetila na Kočićevog „Jazavca pred sudom“, đurđevička sekcija je izvela  igrokaz „Jastučić“, OŠ Višća „Ah ta ljubav“, dok nas je voditeljica OŠ Šerići Amila Aličić /slika na naslovnici/ pobliže upoznala sa igrokazom „Kad sam ja bio u tvojim godinama nije bilo tako“.

  „Igrokaz je pripremio nastavnik Marko Brakić, a učenici – glumci će dočarata vremena nekad i sad, o čemu se često priča među različitim generacijama.Na sceni  glavne uloge tumače Alma Pašić, Munib Memić, Elma Halilčević i Adnan Kamberović“.

  Tokom dana svoje  dramsko stvaralaštvo pokazaće učenici i njihovi  nastavnici iz svih škola općine Živinice.

  TAKMIČENJE IZ TRI LIKOVNE TEHNIKE

  U oblasti likovnog stvaralaštva takođe se stvaraju radovi na licu mjesta.Nastavnica Slavka Delić objašnjava nam propozicije i tehnike u kojima se učenici takmiče:

  „Zastupljene su tri tehnike i to oblikovanje, slikanje tempere i crteži u olovci.Konkurencija je izjednačena i vidjećemo na kraju kome će žiri dati najbolje ocjene“.

  U ekipi II osnovne škole zapazili smo učenike Husu Hamidovića, Almedinu Jusufović i Jasmilu Muratović, kako nastoje što bolje pripremiti svoje radove i osvojiti što više bodova za svoju školu.

  Učenici profesora Osmana Šarića  iz I osnovne škole takođe se nadaju uspjehu:

   „Odabrali smo slikanje- impresionizam i naše učenice su veoma dobre u toj tehnici.Za ovo takmičenje nastupile su Enida Mujagić, Ilma Bektić i Mirela Kurtić“.

   Dio svog bogatog stvaralaštva u oblasti likovne kulture pokazali su i ostali učenici i našoj kameri na put se ispriječila i ekipa OŠ Đurđevik, koje predvodi nastavnik-likovni umjetnik  Rahman Šabanović.Uskoro će u Đurđeviku tradicionalna manifestacija pod nazivom Likovna kolonija, pa ćemo imati priliku još jednom družiti se sa stvaraocima  iz ove djelatnosti!

   Sutra se takmičenja nastavljaju u recitovanju, dok je petak rezervisan za dostignuća u horskom  muziciranju./Š.G./

Đurđevička sekcija izvodi "Jastučić"

Jazavac stigao na suđenje iz OŠ Dubrave

Dramska sekcija OŠ Gračanica

Šerićani prikazali odnose među različitim generacijama

Likovna sekcija II OŠ

"Umjetnice" I OŠ sa prof. Šarićem

Talenti Rahmana Šabanovića na djelu