Tržišni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK uzorkovali su sokove različitih proivođača, uvoznika i distributera u svim većim tržnim centrima i većim prodajnim centrima u TK.

 Preuzete uzorke  inspektori su uputili na analizu Zavodu za javno zdravstvo TK 24. februara, a dobiveni nalaz i mišljenje konstatuje da donešeni uzorak Yes borovnice ne odgovara sa hemijskog stanovišta propisima iz Pravilnika o kvalitetu proizvoda od voća, povrća, pečurki i pektinskih preparata. Radi se o uzorcima  soka čiji je rok trajanja do 3. juna 2010. godine.

 Uzorak soka Yes borovnica je proizvod DOO Gudalat, Gostivar, Makedonija, čiji je uvoznik za BiH DOO Gornji Rahić, Brčko. Uzorkovanje je izvršeno u Bingu Tuzla i supermarketu Banovići.  Inspektori će izaći na teren i sve pomenute uzorke koji ne odgovaraju propisima na svim prodajnim mjestima  u TK staviti van prometa, a protv distributera preduzeti upravne, prekršajne i druge mjere u skladu sa zakonom.

 Nedavno smo objavili da i u živiničkim prodavnicama ima pokvarenih namirnica, konkretno makedonsko kiselo povrće, čiji je rok odavno bio prošao, samo nismo dobili rezultate inspektora!

Vaš komentar na članak: