Danas je u Svojatu i Živinicama održana svečanost povodom otkrivanja spomen ploča u znak sjećanja na 8.april 1992.godine, kada su živinički policajci i pripadnici Patriotske lige ispraćeni na Kula Grad kraj Zvornika, kako bi pomogli odbrani BiH na njenoj istočnoj granici. Tim povodom na svečanostima u Svojatu i Živinicama govoriili su sudionici tih događaja, bivši i sadašnji načelnici općine Živinice Osmo Forčaković i Hasan Muratović, bivši komandant PU Živinice Ševal Bašić, predsjednik udruženja boraca Patriotske lige BiH Avdo Hebib, predsjedavajući OV Živinice Began Muhić, bivši načelnik MUP-a TK Mehmed Bajrić i drugi zvaničnici Patriotske lige BiH.

 
 Nakon intoniranja himne BiH i odavanja počasti poginulim borcima i šehidima Armije BiH, te čitanja imena postrojenih boraca koji su ispraćeni na Kula Grad,  domaćin svečanosti Ševal Bašić, predsjednik Udruženja živiničke policije 1992-95. je podsjetio na te ratne dane i rekao:
 
 "Ne smijemo zaboraviti da je sa ovog mjesta u Svojatu organizovan prvi pokret u Zvornik pripadnika policije i Patriotske lige, a na to će nas podsjećati  spomen ploča koju danas otkrivamo. Pozivam vas da i ubuduće budemo zajedno kao što smo bilo onda kada nam je to najviše trebalo, jer druge domovine osim BiH nemamo".
 
Ne dozvolimo da nam patriote prerastu u socijalne slučajeve
 
 Potom je otac prvog šehida općine Živinice Izeta Selimovića, Kasim Selimović, zajedno sa Osmom Forčakovićem i Ševalom Bašićem otkrio spomen ploču u Svojatu.Učesnik rata i predsjednik Patriotske lige općine Živinice Ibrahim Mušić istakao je doprinos boraca Živinica odbrani općinske teritorije i države BiH:
 
 "Živinice su bile centar tuzlanske  regije u odbrani BiH i mi nemamo pravo zaboraviti one koji su dali veliki doprinos odbrani naše jedine domovine. Pozivam vlasti da ne dozvole da ove  naše patriote prerastu u socijalne slučajeve".
 
 Bivši općinski načelnik i ratni predsjednik ratnog Predsjedništva Osmo Forčaković je naglasio kako je 8.april 1992.godine jedan od najznačajnijih datuma odbrane Bosne i Hervegovine:
 
 "Naši borci prvi su krenuli na Kula Grad i učestvoali u odbrani BiH. To su bili patriotski opredjeljeni ljudi i u našem gradu je bio embrion stasanja i ravoja Armije BiH. Uspjeli smo zahvaljujući našem jedinstvu da odbranimo Živinice, a time  doprinesemo i odbrani BiH, jer su naši borci stizali na sva ratna žarašti širom države. I danas nam je potrebno jedinstvo, koje nam je pokidano, a moramo nastaviti i dalje braniti BiH, jer smo svjedoci da se i dalje atakuje na našu državu, ali sada drugom sredstvima".
 
Spomen pločama protiv zaborava
 
 Prisutnima u Svojatu i Živinicama kraj spomenika poginulim borcima i šehidima u Gradkom parku govorio i aktuelni načelnik Hasan Muratović, koji je, između ostalog, rekao:
 
 "BiH je bila izložena brutalnoj agresiji, jer se nismo iamali čime braniti, pošto je oružje koje su naši roditelji stvarali jednostavno oteto od strane JNA i naoružala je samo jedan narod. U to teško vrijeme najhrabriji su ustali u odbrani svoje zemlje BiH. Svojat ima posebno mjesto u odbrani, jer su se ovdje postrojili oni koji su bili spremni dati i život za svoju domovinu. Policija je imala veliki značaj jer jedino oni nisu bili razoružani, zahvaljujući Avdi Hebibu to se nije desilo. To je bio najorganizovaniji odbrambeni front koji je dao nemjerljiv doprinos odbrani BiH. Ovo je prvi slučaj da jedna jedinica ode braniti BiH na njenoj granici i zato ploče koje danas otkrivamo imaju veliki značaj da se to ne zaboravi". 
 
O Živinicama se mogu pisati tomovi knjiga
 
  O značaju Živiničana u odbrani BiH govorio je predsjednik policije TK 92-95. Mehmed Bajrić, koji je takođe biranim riječima izrazio hrabrost i požrtvovanje tokom ratnih dešavanja. Predsjednik Patriotske lige  BiH i bivši načelnik MUP BiH Avdo Hebib dočekan je aplauzima i zahvalio se što nije zaboravljen i što je dobio poziv da danas bude u Svojatu i Živinciama.
 
 "Čast mi je što me Živinice nisu zaboravile, jer smo zajedno bili u najtežim vremenima. Ne dozvolite da nam drugi pišu istoriju, već neka je pišu oni koji su je stvarali. Nažalost, nastavlja se rat na BiH ali drugim psihološkim metodama. Međutim, kada znam kakva je bila hrabrost živiničkih boraca u najteža vremena, optimista sam da ćemo  i iz ovih teškoća ugledati svjetlost dana. O doprinosu boraca Živinica u odbrani BiH mogu se napisati tomovi knjiga. Osim što nisu dozvolili neprijatelju ni jedan pedalj svoje općinske terotorije, prvi su stizali braniti i druge teritorije svoje države i to na samoj granici BiH. Da su Živinice pale, istorija BiH bila bi drugačija i tu je nemjerljiv doprinos boraca ovog kraja".  
 
  Spomen ploču u Živinicama otkrili su Osmo Forčaković, Ševal Bašić i Hasan Muratović. Istaknutim pojedincima uručene su plakete, a Avdo Hebib, najviše priznanje Zlatnu plaketu uručio je predsjedniku živiničke policije 92-95. Ševalu Bašiću.
 
 Predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice Began Muhić govorio je o doprinosu Patriotske lige Živinica odbrani BiH.
 
 "Članovi Patriotske lige i pripadnici policije su spasili ponos i ugled naših branitelja, koji su hrabro pružili otpor neprijatelju. Vi se niste bojali stati na granice BiH, čime ste dokazali agresorima čvrstinu i snagu koja ga očekuje u ovom ratu. Organizovana struktura organa unutrašnjih poslova doprinijela je općem uspjehu bosanskog otpora i to ne smijemo zaboraviti", rekao je Muhić./Š.G./
 

Obraćanje Ševala Bašića, predsjednika živiničke policije 92-95.

Sa svečanosti u Svojatu

Otkrivanje spomen ploče patriotima u Svojatu kraj osnovne škole
 

Izlaganje Osme Forčakovića

Govor bivšeg komandanta OG 6"Istok" i aktuelnog načelnika Živinica Muratovića

Avdo Hebibi-odao počast živiničkim patriotima i zahvalan što nije zaboravljen

Polaganje cvijeća kraj spomen obilježja šehidima i poginulim borcima u Živinicama

Otkrivanje spomen ploče u živiničkom parku

Obraćanje predsjedavajućeg OV Živinice Begana Muhića

Uručenje priznanje Ševalu Bašiću

 

Vaš komentar na članak: