Iako je nedjelja predviđena za odmor mladi Sportskog društva Živinice organizovali su akciju na uređenju i otklanjanju otpadnih materija u koritu rijeke Oskove, između dva mosta:od željezničke stanice do stadiona Slavena.

 Kako je došlo do organizovanja ove akcije saznajemo od koordinatora Društva Adnana Hajdarbegovića:

 "Prijavili smo se na javni poziv raspisan od strane Ministarstva prostornog uređenja i okoliša u Vladi Tuzlanskog kantona, sa projektom ekološke zaštite rijeke Oskove.Članovi našeg društva rado su se odazvali na ovu akciju u kojoj je učestvovalo oko 50 sportista, vrijedno su radili pa ni uspjeh nije izostao".

 Učesnici u ovoj korisnoj akciji su zadovoljni urađenim, a Sanela Mehmedović ističe kako je ovo za nju bila važna odgojna lekcija:

 "Kada sam vidjela šta sve narod baca rekla sam sebi da više ni opuška neću baciti izvan pepeljare.Razočarana sam kada sam vidjela šta sve nema, tu pored nas kuda svaki dan prolazimo".

 Sabina i Emina Alić kažu kako je u Oskovi i pored nje najviše plastičnih kesa i boca, te raznih odjevnih predmeta.Melisa Mehmedović, Maida Hasanović i Lamija Siočić kažu da bi za potpuno uređenje trebalo još više akcija i edukacije stanovništva, kako se ne bi zagađivala naša okolina.

  Nakon uspješno izvedene akcije dipl.inž.tehnologije Merim Čičkušić održao je predavanje za vrijedne članove Sportskog društva Živinice, a tema je nosila naziv "Vode sliva Modračkog jezera i  njihova zaštita".

 Sportskom društvu Živinice sve pohvale za današnju akciju uređenja Oskove, a predsjednik Jasmin Habibović nas upoznaje s planovima ove organizacije:

 "Naše sportsko društvo formirano je prije jednu godinu i za sada imamo mušku i žensku odbojkašku sekciju.Težište rada biće muški odbojkaški klub, pošto u gradu već imamo odbojkašice.Ali, da bi se uključili u liga takmičenje potrebno je mnogo sredstava, koje za sada nemamo.Mladi su zainteresovani za sport i nastojaćemo da im pružimo priliku da zadovolje svoje potrebe".

 Od predsjednika Upravnog odbora Gorana Tadića saznajemo kako će nakon pripremnog perioda Sportsko društvo Živinice učestvovati na raznim turnirima i da će takav oblik aktivnosti zadržati dok se ne uključe u ligaška takmičenja./Š.Gadžo/

Prikupljanje otpada kod željezničke stanice

Na ovom mjestu nekada su se mnogi Živiniičani učili plivanju

Oskova poslije akcije ostala bez plastičnih kesa, odjeće i boca
 

Vaš komentar na članak: