U prostorijama Gradske biblioteke u Kalesiji, sinoć je premijerno prikazan spot za pjesmu „Srebrenica i babo“, hip – hop grupe „AS Dreamers“. Režiju i montažu spota, te muziku i tekst pjesme potpisuju članovi „AS Dreamersa“, Amir Muminović i Samir Karić.

   Tokom jednosatnog programa kojeg je moderirao novinar Almir Šećkanović, prikazani su i spotovi za pjesme „Klasni neprijatelj“ i „Jel Gaza gdje je nekad Sarajevo bilo“. Cijeli program je otvorio novinar Fahrudin Sinanović, koji je bio i organizator cijele manifestacije.

  „Sve je počelo na balkonu jedne povratničke kuće u naselju Hajvazi, koje se nalazi između Kalesije i Zvornika, a završilo je u Sarajevu, Singapuru, Edinburgu, Srebrenici… Repali su na igrankama, dogurali do Kalesije, a potom su snimili pjesmu ‘Balada o jednom gradu’, u kojoj su kritikovali vlast. Ugledni reditelj Haris Pašović ih je pozvao da glume i repaju u njegovoj predstavi ‘Klasni neprijatelj’, za koju su, sa rahmetli Sanelom Redžepagić, divom bh. opere, snimili i istoimenu naslovnu pjesmu“ kazao je Šećkanović.

  Prije premijere spota „Srebrenica babo“, o slabom angažmanu umjetnika kada je u pitanju genocid u Srebrenici, govorio je novinar Elvir Huremović. On je naveo da o genocidu u Srebrenici postoji dosta dokumenata, svjedočenja, dokumentarnih filmova, ali kada je u pitanju kolektivno pamćenje, da samo jedan film, naprimjer Danisa Tanovića , Dine Mustafića ili Jasmile Žbanić, može puno uraditi na tom planu.
“Ne bih da pretjerujem, ali mislim i da je pjesma ‘AS Dreamersa’ na dobrom tragu da postane prepoznatljiva. Muzika, a posebno hip-hop, nije moj fah, ali ono što svako može prepoznati u tekstu ove pjesme jeste da ona izaziva onu vrstu emocija potrebnih da bude zapamćena. A to je u svakom djelu, pa tako i u ovoj pjesmi, prvi znak da je njegov stvaralac dobro uradio posao. Zbog toga se nadam da ćemo ovaj spot i pjesmu imati priliku da vidimo i čujemo na našim televizijama, pogotovo na javnim servisima, koji su nažalost, preplavljeni trećerazrednim pječavima i naročito pjevačicama kako domaćim tako i onima iz Hrvatske i Srbije” kazao je Huremović.

  Na premijeri spota su prisutvovali i govorili Edin Ramić, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću nardoda RS-a, Midhat Kušljugić, glumac, Sabina Husić, poslanica u Skupštini TK, Fetah Hujdur, predsjedavajući Općinskog vijeća u Kalesiji/AS Dreamers/

Sa premijere u Kalesiji
 

Vaš komentar na članak: