Srebrenica:Festival Srebrena traka

Dokumentarni film "Ja sam Mi", rađen u produkciji Kino Kluba Tuzla, osvojio je Specijalnu nagradu žirija za najbolji film u kategoriji dokumentarnog filma na Filmskom festivalu "Srebrena Traka" u Srebrenici koji se ove godine, od 8. do 10. septembra, održao po peti put zaredom.

  Festival je svečano zatvoren proglašenjem najboljih filmova u četiri kategrije:

  U kategoriji dokumentarnog filma prvu nagradu odnio je film „Escarbajo“ autora Guillermo Garcia Vejar, a koji je rađen u produkciji BiH i Meksika, dok je specijalnu nagradu žirija za dokumentarni film odnio Tuzlak Emir Sulejmanović za film „Ja sam mi“.

  Ocijenom žirija najbolji animirani film je „Kiyamet“ reditelja Ivana Ramadana.
Ove godine po prvi put su prikazani i studentski filmovi, u čijoj kategoriji je za najoblji film proglašeno ostvarenje Maxa Zaechle-a  „Raju“, njemačko-indijske produkcije,  a specijalnu nagradu žirija za studentski film dobio je Duško Stanivuk za film „Prekidi stvarnosti“.

  Odlukom žirija specijalna nagrada dodijeljena je i filmu „Prtljag“ reditelja Danisa Tanovića. Inače, ovaj film je i otvorio ovogodišnji festival „Srebrenu traku“.
 
  Članovi žirija Filmskog festivala “Srebrena traka“ bili su glumac Zenit Đozić, animator Berin Tuzlić i dekan sarajevske Akademije filma Nenad Dizdarević.
Dokumentarni film „Ja sam Mi“ govori o Nedimu Gavranoviću. Nedim je rođen u Beogradu. Rođen je prije kraja trudnoće njegove majke sa brojnim anomalijama jer su mu roditelji doživili saobraćajnu nesreću i nakon toga preminuli. U isto vrijeme porodica iz Tuzle odlazi u Beograd da usvoji dijete. Susret sa Nedimom povezaće ih za cijeli život. Nedim danas živi u Tuzli, ima 28 godina i osoba je sa posebnim potrebama, ali i osoba puna života u sebi.

  Snimanje filma „Ja sam Mi“ su finansirali i pomogli Fondacija tuzlanske zajednice, Grad Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona – Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Teatar Kabare Tuzla, SD Sloboda Tuzla./Emir Sulejmanović/