Umjesto tri – zimski školski raspust trajaće četiri sedmice, pa će tako po prvi puta učenici imati odmor od 30 dana.„ U Službenim novinama smo objavili izmjene i dopune Zakona o osnovnom i Zakona o srednjem obrazovanju, tako  da zimski raspust po novom zakonu traje 4 sedmice“, kazala je Nađa Avdibašić Vukadinović, minstar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK.

  Obizrom da je zimski raspust, novim zakonom, produžen za jednu sedmicu, to ne bi trebalo uticati na završetak školske godine kazala je ministrica Avdibašić Vukadinović i dodala: „ Biće usklađivanja al’ sve će teći po usklađenom planu, i kraj školske godine i početak naredne školske godine koji počinje prvim radnim danom u septembru mjesecu".

 Kako su učenici reagovali na izmjene i dopune zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, odnosno produžetku trajanja školskog raspusta, saznajemo iz narednih redaka:

  Tarik Ibrahimbegović, II razred Elektrotehničke škole:

 "Dobro je što je raspust produžen, tako da imamo dovljno vremena za odmor.Povremeno čitam i knjige.Pošto igram nogomet u Slavenu, a sada nam je pauza, samoinicijativno redovno treniram i nastojim održati potrebnu kondiciju".

  Emsada Hidanović, učenica VI razreda Prve osnovne škole:

 "Radujem se produžetku raspusta, jer su dani hladni, pa je bolje ostati duže kod kuće.Slobodno vrijeme provodim u utvrđivanju nastavnog gradiva, a često sa drugaricama izlazim u šetnju"!

  Rahima Halilović, maturantica Elektrotehničke škole:

 "Ne radujem se što je došlo do produžetka raspusta, ali šta je tu je! Ostavljeno nam je manje prostora, nagomilaće se mnogo gradiva, a trebamo  pripremiti i maturski rad. Raspust uglavnom provodim uz knjigu i ponavljnanje gradiva, kako bi nastavak dočekala pripremljena".

  Mijo Lučić, III razred Gimnazije:

 "Na zimskom raspustu se trudim što više družiti, igrati, raditi i biti što manje kod kuće. Ove godine imamo mali hendikep, a to je manjak snijega sto meni osobno ne ide u prilog, jer volim se skijati, klizati, grudvati itd. Pocetak zimskog raspusta sam proveo u Njemačkoj, gdje sam se proveo super,  puno se družio i igrao, te upoznao jednu lijepu zemlju. Moram priznati da dosta vremena, kad sam kod kuće provedem sa kompjuterom, uglavnom surfajući i radeći neke zanimacije, koje su nekad korisne, a nekada samo zabava".

 Ajla Ćasurović, učenica I razreda Gimnazije:

 "Pročitala sam do sad dvije knjige, često ponovljam gradivo za školu, kako ne bi nešto zaboravila. Imam kućnog ljubimca, jednog simpatičnog cuku s kojim redovno izlazim.Dio slobodnog vremena provodim u Karate klubu Konjuh, gdje redovno treniram i pripremam se za takmičenja koja nas očekuju.Ipak, jedva čekam polazak u školu,jer je previše slobodnog vremna koje stvara dosadu"!/Š.Gadžo/

U gradu nedostaje snijega, a organizovane posjete zimskim centrima izostale, pa se mladi snalaze u skladu s mogućnostima
 

Vaš komentar na članak: