Sutra, 1.marta, obilježava se Dan nezavisnosti BiH. Tog dana prije 18 godina građani su se opredijelili za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. I osamnaest godina poslje, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježava se samo u Federaciji  i to onom dijelu sa bošnjačkom većinom, dok ostali dijelovi BiH,  kao i Republika Srpska i dalje odbijaju priznati ovaj dan kao legitimni državni praznik.

    Profesor Ustavnog prava, prof.dr. Kasim Trnka smtra da razlog leži u samoj prirodi Dejtonskog sporazuma. U organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli održana je javna tribina pod nazivom “Punoljetstvo neovisnosti BiH”. Ovom prilikom upućen je apel za očuvanje multietničnosti i uspostavljanje demokratskog ustavnog uređenja BiH. Prvog marta 1992. godine BH građani su se na referendumu opredijelili za nezavisnost BiH. Tada su krenuli u realizaciju svoje demokratske odluke. Nakon referenduma, s nezavisnošću, započeo je historijski hod po mukama BiH kao suverene i samostalne države, praćen najtežim ratnim okolnostima. Bosna i Hercegovina je ipak uspjela sačuvati svoju teritorijalnu cjelovitost i suverenitet.

    Iako ulazimo u punoljetstvo, političke zrelosti još nema, smatra prof.Trnka. Sramota i apsurd je da BiH još nema ni Rezoluciju o Srebrenici u državi, u kojoj je počinjen taj strašan genocid.Nažalost, prema njegovim riječima kao jedan od pokazatelja situacije u BiH je i to, da BH političari nisu u stanju ni da donesu Zakon o negiranju zločina. Sa Tribine je pokrenuta Inicijativa akademske zajednice Univerziteta u Tuzli, da se snažnije iskaže nezadovoljstvo politčkom situacijom u državi, i aktuelnim političarima, zbog kojih je BiH konstantno na začelju zemalja koje idu ka EU.

  Istina, kako će se obilježiti sutrašnji Dan nezavisnosti i u dijelu sa bošnjačkom većinom možemo sampo predpostaviti.Do sada je bila praksa da se u lokalnim zajednicama organizuju svečane sjednice općinskih vijeća, ponegdje i akademije, kao što to rade u školama, dok  mnogo građana ga neće ni obilježiti, jer je u posljednjih 18 godina napravljen veliki raskol između bogatih i siromašnih, uglavnom boraca i radnika koji su ostali bez posla i sve češće pravdu traže na ulicama, u štrajkovima, dok njihove velike i male vođe žive na visokoj nozi i u izobilju!Ali o tome drugom prilikom.

         SVIM GRAĐANIMA BIH ČESTITAMO DAN NEZAVISNOTI, S NADOM U BOLJU I PRAVEDNIJU BUDUĆNOST !

       Čestitkama povodom sutrašnjeg Dana nezavisnosti  BiH pridružuju se ove simpatične,  lijepe i obrazovane djevojke Slađana, Azra, Jasmina i Amela, koje takođe zaslužuju perspektivu i život u svojoj domovini!

Jasmina, Slađana, Azra i Amela se pridružuju našim čestitkama za Dan nezavisnosti BiH
 

Vaš komentar na članak: