U okviru obilježavanja 19.juna, Dana opine Živinice, danas je svečano otvoren novi most na rijeci Oskovi kod stadiona Slavena.Ovom svečanom činu prisustvovali su premijer Vlade TK Enes Mujić, predsjedavajući OV Živinice Esad Kitić, direktor  Direkcije cesta TK Sulejman Brkić, predstavanici firme izvođača radova i drugi visoki gosti zakonodavne i izvršen vlasti TK i općine Živinice.

  «Most ima veliki značaj za građane, ali i za biznismene s obje strane rijeke, jer se sada pruža mogućnost intenzivnijeg razvoja poduzetništva i s lijeve obale Oskove.Ovim činom Vlada TK, kao glavni finasijer izgradnje mosta, pokazala je kooperativnost i spremnost da ravnomjerno pomaže razvoj cijelog kantona», rekao je predsjedavajući OV Živinice Esad Kitić.

  Direktor Cesta TK Sulejman Brkić istakao je značaj gradnje mosta na regionalnom putu Svatovac-Živinice, jer je on predstavljao usko grlo saobraćaja na ovoj dionici:

  «Vlada TK je za ovaj most izdvojila 700 hiljada maraka, a Direkcija cesta TK 540 hilja maraka, tako da smo dobili jedan savremen most, značajan za ovaj grad i regiju.Most je dug 56 metara, a širok 9,76 metara, sa trakama za pješake s obje strane mosta».

MOST-ZA KVLITETNIJI ŽIVOT GRAĐANA

  Premijer TK Enes Mujić se obratio prisutnim na svečanosti povodom otvaranja novoh mosta slijedećim riječima:

  «Vlada prilikom realizacije važnih objekata razmatra sve zahtjeve lokalnih zajednica za poboljšanje infrastrukture i zajedno donosimo odluke o tim važnim projektima, kakav je i ovaj most. Gradnjom ovog mosta željeli smo život građana učiniti kvalitetnijim i sa zadovoljstvom ističem da smo to  u potpunosti postigli.Komunikacije su nam važne za život ljudi i zato ih gradimo.Sretni smo što ovaj most predajemo na upotrebu upravo u vrijeme kada obilježavamo 50 godina općine Živinice u današnjim njenim granicama».

  Nakon održanih govora zvaničnika današnje ceremnojije pristupilo se puštanju mosta na upotrebu, svečanim presjecanjem vrpce, koje su zajednički učinili premije Enes Mujić, predsjedavajući OV Živinice Esad Kitić i direktor cesta TK Sulejman Brkić.

GRAĐANI ZADOVOLJNI  NOVIM MOSTOM

  Svečanost na mostu uljepšali su članovi Kulturno-umjetničkog društva Živinice, izvođnjem spleta narodnih igraa Bosne i Hercegovine.Potom su se i prisutni građani uhvatili u kolo, nakon čega su nestrpljivi vozači dočekali trenutak da svojim motornim vozilima pređu most na Oskovi.

 Građani Živinica su oduševljeni činom otvaranja novog mosta i evo šta su rekli:

  «Bilo je krjanje vrijeme da dočekamo i ovaj trenutak.Napatili smo se prelazeći starim mostom ,a obilazeći oko Šarenjaka i Litava.Sada je prava milina voziti ovim novim i širokim mostom, tako da ne moramo čekati da vozila prelaze most samo u jednom pravcu, kao što je slučaj bio do sada», kaže vozač Zoran Perić, koji je među prvima prešao most.

 Esad Kočan svakodnevno prelaz Oskovo, a od danas biće mu mnogo lakše:

 «Most je veliki dar našoj opštini za praznik, a to znači i dar svim građanima.Bilo je teško decenijama prelaziti vozilima Oskovu, ali ovaj most je pravo rješenje i više ne moramo čekati u redu da pređemo na drugu stranu».

 Zaim Aljić je mišljenja da su se gradnjom novog mosta poklopile mnoge kockice:

 «Ovo je došlo u najljepšem trenutku.Naš Slaven izborio je ulazak u Prvu ligu Federacije BiH, a zamislite kako bi bilo da nam u goste dolaze timovi preko starog mosta.Ovako, s novog mosta put vodi pravo na stadion, bez zastoja.Još samo kada bi se dovršila signalizacija na pružnom prelazu kod mosta»!

  Graditelji novog mosta u Živinicama bili su radnici firme JUMBAP iz Živinica , na čelu sa direktorom Mehmedom Fočićem, koji je izrazio zadovoljstvo što je upravo njegovoj firmi pripala čast da uradi ovaj važan objekat na rijeci Oskovi, decenijama usko grlo gradskih komunikacija.

   Značajno je još istaći da je u večernjim satima  oko  20,45 h svečano puštena rasvjeta duž magistralnog puta M-18, od Križaljke do raskrsnice Kulići, koja je finasirana donacijom Republike Češke./Š.Gadžo/
  

Premijer Enes Mujić presjecanjem vrpce pustio u promet novi most na Oskovi

KUD Živinice zaigrao kolo, a most je u potpunosti"izdržao" taj prvi teret

Zvaničnici prvi prepješačili most, a potom…

…na svoje došli i vozači, pa su mostom krenuli prvi automobili
 

Vaš komentar na članak: