Danas je održavanjem svečane sjednici Općinskog vijeća Živinice obiježen 1.mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovom činu prethodilo je polaganje cvijeća kraj spomenika partizanima na Karalui i spomen obilježju u Gradskom parku šehidima i borcima odbrambeno oslobidilačkog rata BiH 1992-1995.godine. Svečana sjednica Općinskog vijeća zaopočela je intoniranjem državne himne BiH u izvođenju učenika Osnovne muzičke škole, pod upravom profesora Harisa Muminovića. Prigodan referat o značaju ovog istorijskog datuma podnio je predsjedavajući OV Živinice mr.Began Muhić, koji je pozvao prisutne da učenjem fatihe, minutom šutnje ili na neki drugi način odaju počasta poginulim borcima proteklog rata, a potom je  rekao:

 
 "Naš prvi i najvažniji zadatak treba da bude  izgradnja povjerenja.To je proces koji se može realizovati samo međusobnim uvažavanjem i zajedničkim djelovanjem. Da bi smo u tome uspjeli moramo prestati povlađivati jeftinom populizmu. Moramo napraviti odlučan iskorak iz potrošenih političkih šablona. Moramo pravilno tumačiti interese onih koje predstvaljamo i saslušati  stavove  naših sagovornika, bez obzira koliko ti stavovi bili suprotstavljeni. Nikada ne smijemo izgubiti iz vida  “veliku“ sliku. Ne smijemo dozvoliti da poneseni željom za ličnim pobjedama u relativno beznačajnim političkim bitkama rizikujemo poraz cijelog poduhvata, poraz koji proizvodi zastoj ove zemlje i donosi štetu svima, a dobit nikome.
 
 Da bi smo gradili budućnost moramo praviti kompromise, jer, ako treba da biramo između opšteg prosperiteta i vlastitih političkih ambicija, izbor je jasan: nema te političke cijene koja je previsoka da se plati kako bi se omogućio napredak ove zemlje“, rekao je između ostalog predsijedavajući OV Živinice mr.Began Muhić.
 
Graditi državu po evropskim standardima i zadržati mlade u svojoj domovini
 
  U nastavku svojg izlaganja istakao je kako je potrebno brže usvajati stećevine Evropske unije i primjenjivati njihove standarde u svim sferama društva, te pozvao na odgovornije ponašanje onih kojima je narod poklonio povjerenje.
 
 Na svečanoj sjednici  Općinskog vijeća Živinice prisutnim vijećnicima i gostima obratio se općinski načelnik mr. Hasan Muratović, koji je podsjetio na istorijske dane i pogled na budućnost lokalne zajednice i BiH u cjelini:
 
  "Danas je za narode BiH veliki dan i s ponosom obilježavamo 21 godinu nezavisnosti BiH, dana kada su građani BiH izašli 29.fenbruara i 1.marta 1992.godine na referendum i izglasali nezavisnosti! Borba za BiH se i dalje nastavlja, uspjeli smo za vrijeme rata odbraniti našu zemlju, a znaćemo je u miru i izgraditi, bez obzira na sve okolnosti. Nema mjesta u BiH gdje naši  živinički borci nisu branili svoju zemlju.Juče su s nevjericom i suzama u očima majke Srebrenice i mi svi slušali oslobađanje Perišića svih optužbi, mada nam je jasno kolika je njegova odogvornost u proteklom ratu i ne možemo se pomriti s takvom presudom. 
 
  Mi ovdje u općini Živinice čvrsto smo opredjeljeni da gradimo bolju budućnost po evropskim standardima i time omogućimo mladima ostanak u svojoj domovini Bosni i Hercegovini“", naglasio je Muratović.
 
 Učenici Prve osnovne škole izveli su prigodan program i tako uljepšali današnji praznik, Dan neovisnoti BiH. Nastupio je kvartet  harmonika Muzičke škole, pod upravom umjetničkog rukovodioca prof.Harisa Muminovića, a predstavili su se i učenici recitatori  nastavnice Bosanskog jezika Ane Kosorić, koji su sami napisali svoje literarne radove na temu „Kako se voli domovina“! /Š.G./

Odavanje počasti i polaganje cvijeća kraj spomenika palim šehidima i borcima u Gradskom  parku

Referat predsjedavajućeg OV Živinice mr.Begana Muhića

Vijećnici i gosti pred početak svečanosti u povodu Dana nezavisnoti BiH

Obraćanje općinskog načelnika mr.Hasana Muratovića

Učesnici kulturno-zabavnog programa na svečanosti sa općinskim načelnikom Muratovićem
 

Vaš komentar na članak: