Danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Živinice, kojoj je prethodilo polaganje cvijeća na spomen obolježje šehidima i palim boricima tokom posljednjeg rata, kao i polaganje cvijeća na spomen obilježje Karalula, palim borcima Drugog  svjetskog rata.

 Svečana sjednica Općinakog vijeća Živinice započela je intoniranjem državne himne učenika muzičke sekcije Prve osnovne škole, nakon čega je prigodan referat podnio predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice mr.Mehmed Klopić. Između ostalog Klopić je istakao:

  „BiH je većinskom voljom njenih građana odlučila na referendumu 1.marta 1992.godine da svoj put nastavi sama, a taj dan je postao historijski za našu zemlju.Nakon pozitivnog rezultata na referendumu Evropska zajednica je 6.aprila 1992.godine priznala Bosnu i Hercegovinu kao suverenu, nezavisnu, nedjeljivu i cjelovitu državu BiH. Iste godine, 22.maja BiH je primljena i u članstvo organizacije Ujedinjenih naroda.Nažalost, u BiH nakon referenduma, mimo svih očekivanja,  nismo mogli povjerovati da će bilo ko sebi uzeti za pravo da ne poštuje volju većine, što se ipak desilo.Uzroci rata u to vrijeme ipak su se nalazili u velikodržavnim projektima naših susjeda i njihovoj želji da podijele Bosnu i Hercegtovinu.

   Iako zbunjeni i zatečeni, uspjeli smo se organizovati i u nesretnom ratu uspjeli smo odbraniti i sačuvati teritorijalnu  cjelovitost i suverenitet. Nažalost, još ima onih koji ne priznaju 1.mart kao Dan nezavisnosti BiH, iako žive u ovoj zemlji, koja je i njihova domovina. Naša je obaveza da doprinesemo prosperitetu BiH, a to možemo samo ako ne mislimo na materijalna dobra, već i na međuljudske odnose, na solidarnost, razumjevanje različitosti, a da prošlost ne smijemo zaboraviti.

  Na kraju, građanima Živinica i svim građanima BiH od srca želim sretan Dan nezavisnosti, sa željom da svaka slijedeća godina bude bolja i da je svi koji žive na njenoj teritoriji osjećaju svojom domovinom“.

  Prigodnim riječima prisutnima se obratio i općinski načelnik mr.Hasan Muratović, koji je takođe uputio čestitke građanima u povodu 1.marta, Dana nezavisnoti Bosne i Hercegovine.

  "Mi  Živiničani uvijek smo voljeli svoju državu Bosnu i Hercegovinu, a to smo na najbolji način dokazali u ratu. U Živinicama se nije samo branio naš grad i lokalna zajednica već i teritorij BiH. U najtežim vremenima sačuvali smo svoje dobre  komšijske međunacionalne odnose. Znali smo ih u agresiji  sačuvati i zato smo se svi nakon rata okrenuli zajedničkom radu i izgradnji naše zajednice.Tužno je što se ovaj praznik ne slavi u cijeloj državi", rekao je Muratović. 

  Svoj doprinos radu svečane sjednice Općinskog vijeća Živinice, kojoj su bili prisutni predstavnici društveno-političkog, privrednog i javnog života općine, dali su učenici muzičke sekcije Prve osnovne škole, koji su izveli izvorne narodne pjesme Kad ja pođoh na Bembašu i Tebi majko misli lete./Š.Gadžo/

Sa današnje svečane sjednice Općinskog vijeća Živinice

Uspješan nastup muzičke sekcije Prve osnovne škole Živinice
 

Vaš komentar na članak: