Danas je u Donjim Dobravama svečano obilježen Dan Mjesne zajendice, koja je započela polaganjem cvijeća na mezare poginulih boraca-šehida odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-95.godina.Poznato je da je ovaj kraj naše općine antifašistički i da su to Dubravci pokazali u NOR-u 41-45 i odbrambeno-oslobodilačkom ratu 92-95.

  Svečanosti su potom nastavljene  održavanjem svečane sjednice Savjeta MZ Donje Dubrave, na kojoj je predsjednik Mujo Beširović podnio prigodan referat, podjeljene su nagrade i priznanja zaslužnim aktivistima, a prigodan kulturno-zabavni program izveli su učenici OŠ D.Dubrave.

  Zanimljivo je istaći su su Dubrave svoj dan MZ utemeljile 27.decembra 1965.godine, kada je Skupština opštine Živinice donijela Odluku o potvrđivanju zaključaka zborova birača o osnivanu prvih 6 mjesnih zajednica, među kojima i Dubrava. Ova MZ redovno je obilježavala svoj dan u vrijeme države Jugoslavije, a danas je prvi puta Dan MZ Dubrave obilježen u državi Bosni i Hercegovini.MZ Dubrave su 9.maja 1982.godine proglašene za najrazvijenijom mjesnom zajednicom bivše Jugoslavije i dobila je tada „Saveznu plaketu“.Ova MZ je 2007.godine dobila općinsko priznanje „Srebrnu plaketu“, a u povodu Dana općine Živinice.

  „Donje Dubrave spadaju u red razvijenih mjesnih zajednica naše općine, a stalni rast broja stanovnika nam govori da je to lijepo i ugodno mjesto za život.Savjet MZ je činio velike napore na poboljšanju uslova života pa je u proteklih desetak godina došlo do gradnje 3,5 KM putne infrastrukture, urađeno je 10 projekata ulične rasvjete sa 163 betonska stuba, dok će po završetko sadašnjeg projekta dužina rasvjete našeg sela iznositi 12 km, čime dobijamo epitet najosvjetljenije mjesne zajednice na općini. Potom je urađeno ucjevljivanje kanala pored puteva, uklanjanje divljih deponija, humanitarne pomoći socijalno ugroženih porodica, pružamo podršku kulturi , sportu i drugim potrebama“, rekao je predsjednik MZ D.Dubrave Mujo Beširović i dodao kako će u narednom periodu doći do realizacije projekata vodosnabdijevanja, gradnje pješačke staze, postavljanje kanalizacionog kolektora, rekonstrukcija elektro energestske mreže, te nastavak asfaltiranja puteva po zaseocima.

    Pohvale na rad aktivista MZ D.Dubrave potvrdio je u svom prigodnom govoru i općinski načelnik Hasan Muratović, koje je građenima ove MZ čestitao  današnji praznik, uz želju za još većim prosperitetom ovog kraja!

POHVALE, ZAHVALNICE i PLAKETE NAJZASLUŽNIJIM AKTIVISTIMA

   Nakon prigodnog referata na svečanoj sjednici Savjeta MZ D.Dubrave, uručena su priznaja najzaslužnijim aktivistima koji su dali doprinos razvoju ovog kraja.Tako su Pismene pohvale dobili Mehmed Mumić, Ahmet (Hase) Ahmetbegović, Sead M. Beširović, Emin Beširović, Zoran Antunović, Fahrudin Pašić, Husejn Beširović, Ćazim Kalajevac, Zdenko Tadić, Šefik Šljivić, Mirza Kalajevac, Faik Hadžić, Enes Beširović, Suad Mustafić i Adisa Hadžić.

   Pismene zahvalnice uručene su Edhemu Beširoviću-Kedi, Rudniku lignita Dubrave, D.O.O. Poljogradnja Sadika Šabića, JU Osnovna škola D.Dubrave, NK Jedinstvo Dubrave, D.O.O.Rudar Tuzla Ejuba Mumića i Jasmin Šljivić-Braco.

   Bronzana plaketa uručena je privatnom poduzetniku Marku Miškoviću, Srebrna plaketa direktoru PK Dubrave Enveru Omaziću i Zlatna plaketa uručena je općinskom načelniku Hasanu Muratoviću.

   Nakon završetka svečane sjednice Savjeta MZ, slavlje se preselilo na lokalitet Doma kulture, gdje je saradnjom Doma zdraavlja Živinice i ovom Mjesnom zajednicom došlo do adaptacije prostorija i gradnje Ambulante porodične medicine.Svečanim presjecanjem vrpce Ambulantu su za građane D.Dubrava otvorili  načelnik Hasan Muratović, direktor Doma zdravlja Halid Čokić i predsjdnik MZ Dubrave Mujo Beširović./Š.Gadžo/

Prigodan referat predsjednika Muje Beširovića

Domaćini i gosti prate tok svečane sjednice

Školska folklorna sekcija oduševila prisutne

Sa dodjele priznanja zaslužnim aktivistima

Zajednički snimak dobitnika nagrada i priznanja

Simboličnim presjecanjem vrpce otvorena Ambulanta porodične medicine

 

Vaš komentar na članak: