Među mladim živiničkim muzičkim stvaraocima prednjače braća Omer i Kemal Bandović, koji su svoj  talenat počeli brusiti još prije polaska u osnovnu školu.Tako su s nepunih  7 godina učestvovali  u popularnom muzičkom festivalu  TV Živinice „Ovo je mojih 5 minuta“, kada je Omer osvojio 2, a Kemal 3.mjesto.

  „Rado se sjećamo svojih početaka na sceni.Pjevao sam Uličnu svjetiljku a brat Kemo Kad ja pođoh na Benbašu“, prisjeća se Omer.

  Braća Bandović su od malena počeli da se bave muzikom, članovi su folklorne sekcije KUD-a Živinice, a osim folklornih igara postali su članovi orkestra, te vokalni solisti.Braća univerzalci otkrili su sve tajne našeg muzičkog podneblja, posebno od kada su postali redovni studenti Muzičke umjetnosti univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

  „Želja nam je da postanemo profesori muzike i na dobrom smo putu da nam se želje ostvare.Ja sam u IV godini na odsjeku harmonike i klavira, dok je Omer svoj talenat koristi na odsjeku za klavir-gitaru i u II je godini“, kaže nam Kemal /slika na naslovnici/.

  S KUD-om Živinice su obišli gotovo cijelu Evropu, a tokom posljednjih dvije godine često nastupaju s poznatim izvođačima narodnog melosa.Osim s Adanom Babajićem, za proteklu Novu godinu su nastupali u hotelu Evropa u Sarajevu, zajedno sa Halidom Bešlićem i Emirom Đulovićem.

  U okviru Hayatovog serijala Zvijezda možeš biti ti, Omer Bandović je učestvovao na audiciji u Tuzli, s pjesmom Harisa Džinovića Muštuluk.

  „Nadam se dobrom plasmanu, jer sam na stručni žiri, u kojem je bio i naš legendarni Nedžad Salković,  ostavio povoljan utisak i očekujem prolazak u finale“, objašnjava nam Omer, čija je želja da zajedno s bratom Kemom osvoji naš estradni prostor.Narednih dana imaćemo priliku vidjeti ih na matruskim zabavama, o čemu kažu:

   „Mada smo mladi imamo već veliko iskustvo na estradi, jer smo univerzalni-pjevamo i svirima istovremeno.Pod etiketom smo svih muzičkih žanrova, od domaćih i stranih pop-rock hitova do popularne muzike, koja je trenutno aktuelna.Uz brižljivo odabran repertoar stvaramo vlastiti, prepoznatljiv zvuk koji postaje potpun live-nastupima, u interakciji sa publikom, koja je jedini i najpravedniji kritičar“.

   Veliki dosadašnji rezultati  trasirali su put braći Bandović ka vrhovima estrade na domaćoj sceni i sigurno je da njihovo vrijeme tek dolazi!/Š.G./

Omer Bandović-muzički univerzalac
 

Vaš komentar na članak: