Tuberkuloza ili sušica (poznata pod skraćenicama TB ili TBC) je zarazna bolest koju izaziva bakterija Mycobacterium tuberculosis. Najčešće se javlja kao tuberkuloza pluća, ali ponekad zahvaća i druge organe u tijelu. Tuberkuloza je jedna od najraširenijih zaraznih bolesti u svijetu i računa se da je njome zaraženo između 2 i 3 milijarde ljudi.

  Svake godine se zarazi oko 9 milijuna ljudi, a 90 odsto svih zaraženih ima latentni oblik bolesti (smrtonosan), bez izraženih simptoma. Od onih koji razviju aktivnu formu bolesti, svake godine u svijetu umire 2 milijuna ljudi, što čini tuberkulozu najsmrtonosnijom zaraznom bolešću iza AIDS-a.

   Tuberkuloza je bila opisivana u još u drevnim medicinskim tekstovima, ali je tek u 19. stoljeću identificirana kao posebna bolest. Poticaj istraživanju je bila industrijska revolucija i nagli priljev stanovništva u gradove gdje se bolest brzo počela širiti među siromašnim radnicima. 24. marta 1882. njemački liječnik Robert Koch otkrio je uzročnika tuberkuloze. Te se zbog toga 24. mart obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv TBC-a.Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ove godine Međunarodni dan borbe protiv TB-a posvećuje TB-u kod djece kao skrivene i veoma progresivne bolesti.

  KAKO DA SE ZAŠTITIMO OD TUBERKULOZE?

  Da bismo se zaštitili od tuberkuloze moraju se obezbijediti higijenski uslovi života i rada, stanovanja i pravilna ishrana.Tuberkuloza češće ugrožava one koji potiču iz socijalno ugrožene sredine, pothranjene i osobe koje imaju neku hroničnu bolest.

  Osobe koje imaju blago povišenu temperaturu, noćno znojenje, slab apetit, mršavljenje, zamor, slabost, kašalj duže od tri nedelje, iskašljavanje krvi, bol u grudima, treba odmah da se jave ljekaru.Rano otkrivanje oboljelog od tuberkuloze i blagovremeno i pravilno liječenje dovode do ozdravljenja.

  Oboljela osoba je izvor zaraze zbog čega je treba izolovati u bolnici ili kod kuće i radi njenog efikasnog liječenja.

  Liječenje se mora sprovoditi dovoljno dugo i pod nadzorom ljekara.
Za oporavak obolelih je važno da borave na svježem i čistom vazduhu, pravilno se hrane i odmaraju.

  Neophodno je održavati higijenu životnog prostora oboljelog uz češće provjetravanje soba i zaštiti članove porodice, posebno djecu i osobe iz najbližeg okruženja.

  U cilju zaštite od teških oblika tuberkuloze svu novorođenu djecu treba vakcinisati BCG vakcinom još u porodilištu, a najkasnije do kraja prve godine života.

   Spriječiti oboljenje kod djece iz okoline bolesnika koji izlučuje bacil preventivnim davanjem lijekova, pod kontrolom ljekara.Zdravstveno vaspitanje je važno za stanovništvo zbog upoznavanja sa karakteristikama oboljenja, načinom zaražavanja i mjerama koje se preduzimaju radi zaštite od tuberkuloze.

  U toku bolesti sprovoditi dezinfekciju ispljuvka, radnih površina, kontaminiranih predmeta i sanitarnog prostora .

  Asocijacija mladih SDA OO Živinice organizovala je press konferenciju na kojoj je govorio doktor Jagodić i time je željela skrenuti pažnju na ovu opaku bolest, te podsjetiti građanstvo da je tuberkuloza još uvijek prisutna oko nas i zajedničkim silama trebamo se boriti protiv nje! /Meliha Aličić/

Doktor Jagodić govorio o opakoj bolesti na press konferenciji
 

Vaš komentar na članak: