Svjetski dan Crvenog križa obilježava se danas, 8. maja, brojnim aktivnostima i manifestacijama širom svijeta, pa tako i u BiH s ciljem da se kroz promociju volontiranja usmjeri ka očuvanju i pomoći ugroženom dijelu stanovništva.

Najveću snagu Crvenog krsta u svijetu čine volonteri. Volonterski rad predstavlja jedan od osnovnih principa Crvenog krsta. Pojam volontiranja u Crvenom krstu odnosi se na aktivnosti usmjerene na dobrobit ugroženih ljudi i njihovih zajednica, koje realizuju osobe koje poštuju osnovne principe ove ustanove i koje ne očekuju materijalnu i finansijsku dobit za svoj rad.

Osnovni cilj postojanja Crvenog križa u svijetu, pa tako i u Živinicama je promocija dobrovoljnog humanitarnog rada u korist ugroženih grupa i pojedinaca.
Osnovne aktivnosti Crvenog križa su pomoć socijalno ugroženom stanovništvu, obuka iz pružanja prve pomoći stanovništva u mjesnim zajednicama i učenika u osnovnim i srednjim školama, animiranje dobrovoljnog davalaštva krvi i rada u Službi traženja.
Povodom obilježavanja Nedjelje Crvenog križa u gradu su prodavane markice u apoenu od pola marke i sav prikupljeni novac ide za pomoć socijalno ugroženom stanovništvu Općine Živinice, te je vršeno besplatno mjerenje krvnog pritiska građanima općine Živinice.

Volonteri će distribuirati markice po školama i drugim institucijama. U okviru obilježavanja Nedjelje Crvenog križa, ,održače se kantonalno takmičenje iz pružanja prve pomoći na dan 12. maja, a domaćin je Crveni križ općine Živinice.Crveni križ općine Živinice broji oko 100 aktivnih volontera, koji su svakodnevno na usluzi građanima.
Ove godine Nedjelja Crvenog križa se u cijeloj BiH obilježava pod sloganom “Mladi u akciji” što se u potpunosti slaže sa tradicijom humanosti koja se njeguje u Živinicama/Husović Edin/

Detalj sa današnje akcije- besplatno mjerenje krvnog pritiska


Dio volontera Crvenog križa općine Živinice

Aktivnost volontera za vrijeme stanja prirodne nesreće

Vaš komentar na članak: