Lijepo vrijeme za ovo doba godine izmamilo je mnoge u šetnju, pa ni planinari, a i ostali ljubitlji prirode nisu propustili rijetku priliku da krenu u šetnju. Odmah poslije poziva grupe amatera planinara na obližnjim brežuljcima oko Svojata u šetnju su pohrlili mnogi iz ovog mjesta.

 Prizori odmora i pijenja kahve i čaja bili su česti u prirodnom okruženju. Ali, nesvakidašnji slučaj za trenutak je prekinuo ugodno ćaskanje uz kahvu i čaj!

 Na lokaciji Strane u blizini Svojata svi su bili iznenađeni na jedan fenomen koji je neobičan za ovaj period, a pronašao ga je Esed Noćajevć. U pitanju je bila zmija Poskok (lat. Vipera ammodytes), najotrovnija i najopasnija europska zmija iz porodice ljutica. Na licu mjesta tu su bili prisutni dr. Dzemail Ferhatović, dr. Sead Noćajević i  Avdo Selimović.

 Na kraju preostaje preporuka  da i na najbezazlenijoj šetnji nije na odmet oprez i pažnja, kako se ne bi desila nezgoda sa zmijama. Ova nadomak Svojata, srećom, završila je bez kobnih posljednica!/Eko sekcija Ševar/

Biolog dr.Sead Noćajević na predahu tokom planinskih šetnji

Poskok za trenutak omeo pauzu tokom šetnje

Planinari i ljubitelji prirode i čistog zraka prepričavaju događaj sa Poskokom
 

Vaš komentar na članak: