Čuvena šerićka halva danas je uspješno pripremljena i  biće podjeljna na centralnoj večerašnjoj manifestaciji U susret Bajramu, koja se organizuje u povodu velikog praznika.Glavni halvadžija je Prilučanin Muharem Karić, koji odavno živi u Šerićima, a ovaj rijdeak zanat naučio je od svog oca Bajre.

  «Otac Bajro je bio zadužen za pripremu halvi kada su svadbe i pohodi, to je nekada bila obavezna poslastica.Danas su druga vremena, jer imate razne torte i kolače, koji su potisnuli naša tradicionalna stara jela i poslastice.Halva se u našoj porodici odavno pripremala, a otac je to naučio od djeda Uzeira, tako da se to prenosilo s generacije na generaciju.Posjedujem certifikat za spravljanje halve, tako da je ova majstorija i zvanično potvrđena», objašnjava nam Muharem Karić.

  Ovaj vrsni halvadžija još nije otkrio tajnu pripreme halve, ali saznajemo da je danas iz njegovog kazana halva teška oko 70 kg.U kazanu se našlo 12 litara ulja, pola kg maslaca, 15 kg šećera, 15 kg brašna, 2 kg oraha, a koliko je bilo vode i još nekih začina za sada je tajna koju Karić ljubomorno čuva.

   Pripremu halve Muharemu su pomogli džematlije šerićke Salih Zenunović, Asim Karić, SalkoMukinović, Azem Pepić, Rasim Pepić i predsjednik Džematskog odbora Šaban Kamberović.

   Večeras se pred šerićkom džamijom očekuje preko hiljadu posjetilaca, koji će biti počašćeni halvom, kafom i sokovima.Biće muzike, igre i pjesme, a to sve na radost velikog praznika ramazanskog Bajrama na šerićki način!/Š.G./

Današnje pripremanje halve u Šerićima za brojne goste
 

Vaš komentar na članak: