Ove godine, tradicionalno druženje/takmičenje novinara Tuzlanske regije u pripremanju bosanskog lonca u organizaciji „BH Glasa“ bit će održano 18. maja (subota) na Rajskom jezeru u Bašigovcima, općina Živinice. Uz sponzore manifestacije najveći doprinos ove će godine dati suorganizatori, Turistička zajednica Tuzlanskog kantona i Općina Živinice koja 18. maja obilježava i Dan oslobođenja.

  Sama manifestacija, osim druženja novinara, ima za cilj promociju najboljih turističkih destinacija na području Tuzlanskog kantona. Rajsko jezero izabrano je nakon što smo zajedno sa predstavnicima Turističke zajednice TK obišli i objavili reportaže sa četri lokacije, „osim Rajskog jezera sve uslove ispunjavaju naravno i „Ontario“ u Bistarcu, „Orion“ u Srebreniku i izletište Mačkovac u Banovićima i ne bi pogriješili da smo izabrali bilo koju od njih. Koliko je bio težak, izbor je isto tako bio lagan jer nismo mogli donijeti pogrešnu odluku. Ipak smo se odlučili za Rajsko jezero koje je najnovija turistička „atrakcija“ našeg kantona, jezero koje se u kontinuitetu obogaćuje novim sadržajima a ovim izborom želimo i da podržimo općinu Živnice, općinu koja poslednjih godina puno ulaže u razvoj turizma“ – kaže Merima Aljić stručna savjetnica direktora TZ TK.

Sve više posjetitelja

  Inače, priča o Rajskom jezeru je priča o tome kako se od nekada zapuštenog, nakon što je iskorišteno napuštenog područja može stvoriti nešto od čega će cijela društvena zajednica imati koristi a da pri tome ima potpunu ekonomsku opravdanost. Već danas „Rajsko jezero“ izgleda prelijepo a kada bude urađeno sve što je planirano bit će to kompleks kojem neće ništa faliti. Da bi došli gdje su sada u Općini Živinice morali su proći dug i „gust“ birokratski put koji nigdje a u BiH posebno nije jednostavan. Kada su Rudnici „izvukli“ sve što su mogli napustili su ovo područje i krenuli dalje. Općina je tada tražila primjenu Zakona o rudarstvu, da se degradirano zemljište kojeg na području općine Živinice ima čak 1 300 hektara rekultivira. Pošto Rudnici, zbog situacije u kojoj se nalaze nikad nisu to uradili onda su ih bukvalno natjerali da im zemljište vrate u takvom, degradiranom stanju, kao „mjesečevu površinu“. Kao neki drugi nisu tada posegnuli za sredstvima iz Budžeta nego su aplicirali na sve moguće adrese u zemlji i inostranstvu i pomalo „čupali“ sredstva za projekte i po fazama uređivali jedan po jedan dio a najljepši primjer uređenja tog degradiranog zemljišta je kompleks „Rajsko jezero“ u Bašigovcima. Danas je to najveća vodena površina sa čistom vodom za kupanje na području kantona koja sa ostalim sadržajima pruža idealne uslove za odmor, kako onaj pasivni tako i aktivni.

Kao uvijek, neka bude nezaboravno

  Novinari koji budu učesnici druženja, brojni gosti, prijatelji manifestacije ali i građani Živinica i drugih općina imat će priliku na taj dan, koji je i nezvanično otvaranje sezone kupanja, uživati u prelijepom ambijentu. Sponzori i organizatori će se pobrinuti da nikome ništa ne fali, da atmosfera bude onakva kakva treba da bude a specijalni, stručni žiri da pobijede najbolji. Medijski pokrovitelji manifestacije su RTV Živinice i web portal zivinice.ba. Radujemo se Vašem dolasku!/Milenko Čajić/

Poziv ekipama da se prijave za takmičenje

 Bila bi nam čast i zadovoljstvo da budete naši gosti na ovom druženju i da prijavite ekipu ispred Vaše medijske kuće. Za sve ekipe bit će osigurane neophodne namirnice, posuđe i drugo neophodno za pripremu jela a najuspješnijim koje odredi žiri (Hasan Muratović – Općina Živinice, Merima Aljić – TZ TK, Mirsada Havel i jedan profesionalni kuhar) bit će uručene prigodne nagrade i pokloni.

Raspored dešavanja:
-09.00:10.00 Dolazak i prijave ekipa
-10.00:10.30 Priprema za kuhanje
-10.30:13.30 Kuhanje
-13.30:14.00 Ocjenjivanje
-14.00:14.15 Proglašenje pobjednika
-14.15:…… Druženje

  Kontakt: Služba marketinga “BH Glasa”, 035 228 448, mob. 061 885 156
(Meamer Sokolović)./Predsjednik Udruženja Senad Šarić/

Bosanski lonac označiće početak sezone na Rajskom jezeru

 

Vaš komentar na članak: