Proteklih dana svjedoci smo kako pored putnih komunikacija imamo ponudu gljiva, koje se prodaju, jer i na taj način se želi zaraditi po neki novčić za osiromašeni kućni budžet. Međutim, da i u našim  krajevima ima skupocjenih gljiva saznajemo od mr. Seada Noćajevića, profesora u Osnovnoj školi Bašigovci.

 "Prije nekoliko dana na području Krivajvići, općina Kladanj, dvojici skupljača gljiva  posrećilo se da pronađu tartuf-tu rijetku i izuzetno kvalitetnu gljivu mase 220 grama. Naravno da bi bili sigurni u svoji nesvakidašnji pronalazak  pomenute vrste gljive,  obratili su se meni i mom kolegi dr.Džemailu Ferhatoviću. Potvrdili smo da se radi o vrsti Tuber magnatum, Bijelom tartufu, koji pripada klasi Ascomycetes, redu Tubelares, rodu Tuber. Prema dostupnim informacijama u BiH, nema pouzdanih podataka o nalazištima tartufa, izuzev sporadičnih slučajeva, koje bi trebalo registrovati.Podsjećam da ova vrsta gljiva na svjetskom tržištu  košta po kilogramu i do 3000 Eura".  

 Tartufi se smatraju „Kraljem kulinarstva“, a  taj status su izborile zbog svojih hranljivih vrijednosti, čak stručnjaci kulinarstva su u „dilemi“ da li je tartuf „gljiva ili začin“. U narednim danima očekujemo da će pronalazači ove rijetko gljive pronaći još tartufa, jer se vrijedi dati u potragagu za njima!/N.N./

Vaš komentar na članak: