U prvih šest mjeseci 2009.u zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona obavljeno je 672 prekida trudnoće, od čega je najveći broj u Tuzli i Živinicama. Prije rata broj pobačaja u BiH se gotovo izjednačio s brojem rođenih beba.

   Danas službenih podataka na državnom nivuo nema, ali postoji strah da je bh. društvo po ovom pitanju dodirnulo prijeratne brojke. Posljednji službeni podaci govore da je 1990. u BiH rođeno 66.952 djece, a registrirano je 66.625 abortusa Prema podacima koje smo dobili iz Zavoda za zdravstveno osiguranje Tuzlanskog kantona u 2008. godini na ovom području je obavljeno 1 514 abortusa, a u prvih šest mjseseci ove godine 672. Najveći broj prekida trudnoće obavljen je u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, nešto manje od 80 posto.Od prekida trudnoće koji su obavljeni u domovima zdravlja najveći broj je obavljen u Gračanici i Gradačcu. Zanimljiv je podatak da je najveći broj žena koji se odlučio na abortus sa područja općina Tuzla i Živinice.Najveći broj žena noje se odluče na abortus, čak preko 35 posto, je u braku i uglavnom je najviše onih sa dvoje djece. Kazao je Feđa Omeragić, ginekolog.

  Iako ovo područje slovi za jedno od religioznijih u regionu u kome se u mnogome drži do tradicije i patrijarhalnog odgoja, tačan broj pobačaja mogao bi nas ubijediti u drugačiju sliku. Veliki broj abortusa stavlja nas u vrh liberalnih zemalja u kojima je abortus skoro pa normalna pojava više od pola stoljeća./Sabina Džibrić/

Vaš komentar na članak: