Nakon odslužene mise u crkvi na Raskršću u Donjim Dubrvama, brojni građani katoličke vjeroispovjesti su se okupili da zajedno proslave svoj veliki prazni Uskrs.Po 10. puta organizovano je tradicionalno takmičenje u tucanju jaja.Ova manifestacija okupila je veliki broj mještana, kao i građana iz okoline, a nemali broj je  došao na kratko iz raznih evropskih zemalja.

  U okviru ove manifestacije održan je defile fijakera i starih nošnji naroda ovog kraja.Pri tom iz fijakera, kojima su upravljali Božo Kulić-Bojan,  Dragomir Lugonjić i Marko Tomić-Knez,  dopirali su zvuci izvorne muzike.Uz asfaltni put, pored podignutog šatora igrala su se narodna kolo, uz muziku uživo izvorne grupe Zvuci violine.

  Vođa programa Milenko Petrović najavljuje bogat program i narodno veselje, a da će takmičenje u tucanju jajima biti održano nakon 16 sati.Brojni novinari su imali namjeru prije obaviti posao, ali šta je tu je, valjaće sačekati proglašenje pobjednika.Za takmičenje je zadužen Mijo Tomić, glavni organizator manifestacije.

 Od aktiviste Tunje Nikića saznajemo  da  ovu manifestaciju  održavaju uz pomoć brojnih sponzora i da se  na Raskršću u Donjim Dubravama okupi veliki broj ljudi, raznih konfesija.

  «U takmičenju može učestvovati ko got hoće, ne gledamo kako se ko zove.Ima pokušaja da se ovo naše takmičenje izmjesti na drugu lokaciju, ali to je nemoguće, jer je narod navikao da se ovdje okuplja i zajedno proslavlja blagdane», kaže Tunjo Nikić-dopredjesdnik MZ Donje Dubrave.

  Prošle godine pobjednik u tucanju jajima bio je Bojan Kulić, kažu da je prvi došao na ideju da se u Dubravama organizuje takmičenje u tucanju jaja.I dok čekamo 16 sati, termina za održavanje takmičenja, mnogi su već trenirali kako da pobijede.Od Ive Đulabića saznajemo kako se to radi:

  «Odabrao sam 10 jaja za takmičenje pošto je ovoga puta 10.manifestacija ovog tipa.Kod kuće sam izvršio selekciju na taj način što sam uzimao jaje po jaje, tucao ga od svoje zube i koja su se pokazala najtvrđa ta sam ponio na takmičenje».

  Svoj patent Ivo je isprobao s novinarkom Tuzlanskog lista Vedranom, ali nećemo otkriti tajnu kako je tom prilikom prošao.

   Končano stiglo je i vrijeme za takmičenje, pa je nakon više od 80 učesnika koji su isprobali sreću u tucanju jaja, najviše uspjeha imao Zoran Filipović, koji nam je rekao:

   "Nisam očekivao da ću pobijediti.Takmičio sam se u konkurenciji kokošijih jaja i eto osvojio sam prvo mejsto.Dobio sam nagradu pečeno prase i ručni sat, koji će me sjećati na ovu lijepu manifestaciju.Što se tiče pečenja dobro je došlo,  tako da ćemo produžiti uskršnju proslavu".

   U neobičnoj konkurenciji tucanje "morčijim jajima" pobjednik je Ilija Mišić-Miki, koji je takođe nagrađen ručnim časovnikom./Š.Gadžo/

Veselje nakon održane mise

Našli se i užički trubači

Igrala se razna narodna kola

Pojava fijakera privukla najviše pažnje

Bojan Kulić sa svojim ukrašenim fijakerom

Vedrana i Ivo-ko je pobjednik ?
 

Organizatori tucanja:Tunjo Nikić i Mijo Tomić
 

Vaš komentar na članak: