Povodom druge godišnjice od osnivanja tuzlanskih novina BH Glas, obavljena je dodjela priznanja najboljim firamama u konkurenciji malih i srednjih preduzeća, kao i turističkih organizacija. Među 4 najbolje turističke destinacije nalazi se i Etno avlija Mačkovac, koju je osmislio i izgradio Refik Halilović iz Živinica, a nagrađena je "Turističkom zvijezdom TK za 2012.godinu".

  Nakon što je u gradu izgradio Baščaršiju otisnuo se u živopisne predjele obronaka Konjuha, kraj rijeke Oskove i počeo stvarati objekte iz naše dalje prošlosti. Etno avlija je danas turističko ugostiteljski objekt, čiji je osnovni zadatak očuvanje kulturno istorijskog naslijeđa, kao i tradicionalne gastronomske ponude, o čemu Refik Halilović kaže:

 
 "Kompleks Etno avlije sadrži devet objekata arhaične bosanske arhitekture, zavičajni muzej u kojem se čuvaju knjige, zapsisi, nakit, oružje starosti i preko dvije stotine godine i da ne nabrajam- najbolje je da se ovdje dođe i vidi šta sam sve postigao za proteklih godina, a za dobro svih nas. Od kada sam otvorio ugostiteljske sadržaje stvoreni su uslovi za masovnije dolaske, tako da je ovdje svakodnevno mnogo gostiju, posebno u dane vikenda", kaže Halilović.
 
 Iz godine u godinu povećavaju se sadržaji Etno avlije Mačkovac.Ovaj jedinstveni etno prostor već posjeduje više kuća, radionica, vodenica i drugih starih objekata, koji su  bili dio tradicije naroda ovog kraja.
 
 Osim gastronomske ponude Etno avliju Mačkovac je razvila zanatstvo tako da ovdje ima raznih suvenira sa natpisima ove sve poznatije avlije, jedinstvene u Tuzlanskom kantonu i BiH. 
 
 O priznanju "Turističa zvijezda TK za 2012.godinu" Halilović kaže:
 
 "Dobio sam  do sada mnogo priznanja, ali mi je jednako drago i ovo, jer sam ga dobio za uspješno djelovanje na području našeg Tuzlanskog kantona. To je dobar znak jer je najteže doći do priznanja u "svojoj kući", a podsjećam da sam dobitnik i najviših BH priznanja za doprinos razvoju turizma"./Š.G.
 

Detalj iz Etno avlije Mačkovac

Refik Halilovi prilikom dodjele priznanja "Turističke zvijezde TK"

Dio bogate riznice kućne radinosti
 

Vaš komentar na članak: