Kino klub Tuzla organizuje premijerno prikazivanje dva dokumentarna filma rađena krajem prošle i početkom ove godine. Projekcija će se održati u Teatru Kabare Tuzla u utorak 2. februara od  19.30 sati.

1. Snimanje dokumentarnog filma o osobama sa posebnim potrebama

   Dokumentarni film govori o Nedimu Gavranoviću. Nedim je rođen u Beogradu. Rođen je prije kraja trudnoće sa brojnim anomalijama jer su mu roditelji doživili saobraćajnu nesreću i nakon toga preminuli. U isto vrijeme porodica iz Tuzle odlazi u Beograd da usvoji dijete. Susret sa Nedimom povezaće ih za cijeli život.    Nedim danas živi u Tuzli, ima 28 godina i osoba je sa posebnim potrebama, ali i osoba puna života u sebi. Snimanje je počelo sredinom novembra 2009. godine i trajalo je do kraja decembra 2009. Scenario je napisala Elvira Nišić, inače Nedimova sestra, dok produkciju i režiju potpisuje Emir Sulejmanović. Projekat finansira Fondacija Tuzlanske zajednice.

2. Snimanje dokumentarnog filma o Jezeru „KOP“

   Film govori o jezeru Kop koje se nalazi na području općine Tuzla (Šićki brod). Mještani u blizini jezera se brinu o njemu, čiste jezero, poribljavaju, a suočeni su sa mnogim poteškoćama. Kroz film nas vodi Senad Isaković Roko. Značaj ovog projekta je u osvještavanju cjelokupnog društva o važnosti očuvanja prirodnih ljepota našeg grada, ka i podizanje svijesti ljudi o važnosti ekologije i čuvanja okoline uopšte. Snimanje filma je trajalo u mjesecu novembru 2009. i januaru 2010. Godine. Scenario i režiju potpisuje Emir Sulejmanović. Projekat finansira općina Tuzla i Vlada TK.

    Projekte su finansirali i pomogli Fondacija tuzlanske zajednice, Grad Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona – Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Teatar Kabare Tuzla, SD Sloboda Tuzla./E.S./

Vaš komentar na članak: