Tuzla:Protesti radnika šumarstva

Radnici JP „Šume TK“, među kojima i živiničkog ŠG Sprečkog, zaposleni u drvopreradi i predstavnici lokalne vlasti općine Banovići danas su se okupili pred zgradom Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, kako bi propatili usvajanje Zakona o proglašenju dijela područja planine Konjuh Zaštićenim pejzažom „Konjuh“.

  Prema Zakonu koji poslanici u Skupštini TK razmatraju, 8 hektara planine Konjuh, u dijelovima općina Banovići, Živinice i Kladanju, trebalo bi biti proglašeno zaštićenim. Također, u okviru novog zakona, trebalo bi biti osnovano novo preduzeće koje bi se finansiralo iz budžeta Tuzlanskog kantona.

 Međutim oko 140 radnika javnog preduzeća „Šume“ TK bi ostalo bez posla. Takav Zakon je prema mišljenju zaposlenika preduzeća neprihvatljiv.Radnici napominju da nisu protiv usvajanja Zakona, ali je bitno ko će upravljati zaštićenim dijelom planine Konjuh.

  Radnici traže da se poštuje njihovo pravo na rad i život dostojan čovjeka. Za građane općine Banovići Zakon je bitan, zbog očuvanja izvorišta Krabašnice i Krabanje. Ukoliko ovaj Zakon bude usvojen, to će biti prvi put da se na TK neki prirodni pejzaž proglasi zaštićenim.Zasjedanje Skupštine TK je u toku i ostaje da se vidi ko će na kraju biti zadovoljniji!/E.Dubičić/

SKUPŠTINA TK PROGLASILA KONJUH ZAŠTICENOM ZONOM

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Zakon o zaštiti planine Konjuh zaštićenim pejzažom „Konjuh“. Usvajanjem ovog zakona, po prvi put je na Tuzlanskom kantonu neki prirodni pejzaž proglašen zaštićenim. O njegovoj važnosti, svjedoči i podatak da je zakon u razmatranju od 2004. godine.

  Do osnivanja javne ustanove predviđene Zakonom, koja će upravljati zaštićenim djelom Konjuha, u narednih 15 mjeseci briga o ovom dijelu zaštićenog prirodnog resursa povjerena je JP „Šume TK“. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okoliša TK Jadranka Miraščić naglašava da će se i prilikom donošenja Zakona o osnivanju javnog preduzeće voditi razgovor sa zainteresovanim subjektima, koji će biti uključeni u njegovo donošenje. Oni će imati priliku da se dogovore oko sjedišta preduzeća i područja na kojem će djelovati. Ministrica naglašava da ni tada neće doći do otpuštanja radnika. Zaštićenim pejzažom bit će proglašeno oko 8 hektara planine Konjuh u dijelovima općina Banovići, Živinice i Kladanj.

  Donošenju ovog zakona predhodili su protesti radnika JP “Šume TK” i predstavnika lokalnih vlasti općine Banovići./E.D./