Živiničani su se oprostili od svoje učiteljice Katice Pavlović-Kaće, koja je nakon duže bolesti preminula u 82 godini života. Kao mlada učiteljica došla je u Svojat 1957.godine, odakle svoj prosvjetarski učiteljski posao nastavlja u Đurđeviku, a potom dolazi u Osnovnu školu "Vladimir Nazor"/Prvu osnovnu školu Živinice.

 
 Bila je učiteljica velikom broju generacije osnovaca, danas odraslim ljudima, koji su od nje naučili prva slova i sve ono što je trebalo da bi se pripremili za izazove koji im život donosi.
 
 U ime zaposlenih Prve osnovne škole Živinice, odakle je Kaća ispraćena u mirovinu, oprostio se pomoćnik direktora prof.Asif Andelić, koji je velikom broju sugrađana na vječnom ispraćaju naše učiteljice rekao:
  "Biti učitelj bilo kada i bilo gdje je nadasve human posao. Raditi sa malim ljudima je izazovno,odgovorno i teško. To je znala učiteljica Kaća i svo vrijeme se trudila da ne povrijedi nijedno malo biće,a samim tim ne ukalja profesiju učitelja. Učila je i naučila svoje mnoge generacije da razlikuju dobro od zla,kako se postaje dobar čovjek i na tome smo joj svi zahvalni.

 
 Učiteljica Kaća nije samo učila djecu pisati, čitati, računati, znala je ona ponekad i grditi, ali i mnogo savjetovati, čuvati dječije tajne, prećutati sitne laži, a ponekad zaobići istinu roditeljima.
 
  Jednostavno,bila je dio njih,njihovih malih života,poklanjajući im veliki dio sebe danju i noću. Za sve ovo bila je potrebna nesebična ljubav,a učiteljica Kaća imala je ljubavi  i previše kako za djecu tako i za svoje radne kolege. Bila si dobra učiteljica,iskren prijatelj i drag kolega.
 
  I zato,draga naša učiteljice i kolegice Kaća,veliko hvala jer ti to zaista zaslužuješ u ime tvojih bivših učenika i uposlenika JU „Prve osnovne škole“ u Živinicama", rekao je na kraju oproštajnog govora Asif Andelić.
 
 
 
 

Vaš komentar na članak: