Ono čemu smo se najmanje nadali dogodilo se! Sinoć je umro  u bolnici u Würzburgu Sead Ferizović,dipl.defektolog, svima dobro poznati 29-godišnji mladić za kojeg smo se svi borili, da mu pomognemo savladati teško oboljenje nastalo početkom marta 2009. godine.Tada je dijagnosticiran Hodgkin limfom (izuzetno agresivno, maligno oboljenje krvi).

 Njegovo liječenje je započeto na UKC-u Tuzla, agresivnom polihemioterapijom i zračenjem. U oktobru 2010. godine bolest se pogoršala, te je bio izložen još agresivnijoj hemoterapiji, a nakon toga je uslijedila autologna transplantacija koštane srži na UKC-u Tuzla (sam sebi je donirao matične ćelije). U junu 2011. godine bolest se nažalost po drugi put vratila, u još agresivnijem obliku.

  Obzirom da prva transplantacija urađena u BiH, nije dovela do izlječenja, ljekari su jedini izlaz iz trenutne situacije vidjei u alogenoj transplantaciji koštane srži (ćelije donira podudarni nesrodni donor) koja se mogla uraditi samo van granica BiH. Sama transplantacija koštane srži koštala je ooko 250.000 EURa.

  Kako sam nije imao toliko sredstava pokrenuta je akciju za pomoć Seadu Ferizoviću. Akcija je naišla na veliki odjek i humani ljudi su pomogli da se prikupe novci, ali je bolest nadjačala i uprkos uloženim naporima medicinskog osoblja Sead Ferizović nije izdržao.

 Vijest o smrti Seada Ferizovića rastužila je sve njegove poznanike, kao i one koji ga nisu poznavali, a činili su sve što su mogli kako bi mu spasili život. Neka ga Allah dž.š. pomiluje svojom velikom milošću i podari mu džennetsko naselje!

 

Vaš komentar na članak: