Tokom mjeseca juna zauvijek nas je napustilo nekoliko poznatih Živiničana, naših starih sugrađana.Umrli su Avram Đurić (73), penzionisani pravnik firme Konjuh, pa Nail Safić (73), komercijalista u istoj firmi, potom Branko Mijatović (74.), bivši direktor metaloprerađivačke industrije Alfe-Mi u Malinama, Zdenko Galušić (48), komercijalista u Konjuhu  i bivši fudbaler Slavena umro je u Zagrebu, dok je bivši predsjednik opštine Živinice, profesor i direktor MSŠ Živinice Milo Vasić (59) umro u Americi.

  Avram Đurić je obavljao mnoge složnene poslove, bio šef sektora opštih i pravnih poslova u vrijeme kada je Konjuh imao intenzivan razvojni put i kada se protezao od Kladnja do Brčkog i od Zvornika do Doboja, sa preko 5 500 zaposlenih radnika.Dao je  sredinom 70-ih godina prošlog vijeka veliki doprinos samopravnom uređenju odnosa prema tadašnjem Zakonu  o udruženom radu.

  Nail Safić je radeći u komercijali velike firme nastojao obaviti svoj dio posla, kako bi svaki mejsec Konjuhovi proizvodi stizali u više od 2 700 prodavnica i salona širom bivše Jugoslavije.Bio je omiljen u društvu i rado viđen na sportskim terenima i  manifestacijama u gradu.

  Branko Mijatović je započeo radnu karijeru u Rudniku Banovići, nastavio u Đurđeviku na održavanju rudarske mehanizacije, a potom je kao vrstan stručnjak preuzeo rukovodne poslove u firmi Alfe-Mi u Malinama, koja je u njegovo vrijeme dostigla svoj razvojni vrhunac.

  Zdenka Galušića će se  dugo sjećati  simpatizeri Slavena, gdje je ovaj mladi as proveo svoje najljepše godine.Preseljenjem u Zagreb nastavio je komercijalne poslove i saradnju s Konjuhom, čiji je namještaj uvozio iz BiH i plasirao ga na tržište susjedne zemlje.Na sahrani Zdenka Galušića u Zagrebu bili su prisutni njegovi brojni prijatelji iz rodnih Živinica.

  Milo Vasić je započeo radnu karijeru kao profesor istorije, a uspješno je obavljao i druge poslove, ispoljavao je aktivnosti u društveno-političkim orgnzacijama.Bio je svojevremeno direktor MSŠ Živinice, kao  i predsjednik opštine Živinice.Za vrijeme njegovog mandata prvog građanina komune grad i općina su dobili značajne objekte infrastrukture, a  započeli su i završni radovi na Radničkom domu-danas BKC-u.

  Danas, 25.juna, na sahrani Mili Vasiću na groblju u Karakaju kraj Zvornika, osim rodbine, bio je prisutan i veliki broj radnih kolega i prijatelja iz Živinica i okolnih gradova!/Na naslovnici Avram Đurić/

Vaš komentar na članak: