Hidžra, preseljenje muslimana iz Mekke u Medinu, događaj je od kojeg je počelo računanje vremena po islamskom, lunarnom kalendaru.U ponedjeljak, 29. decembra, obilježavamo nastupanje nove 1430. hidžretske godine uz prisjećanje da je jedna pouka Hidžre da uz vjeru u Boga, nadu i ustrajnost svaka poteškoća može biti prevladana.Na primjeru stanovnika Medine koji su prihvatili muslimane iz Mekke i ugostili ih u svojim domovima vidimo da razilike među ljudima ne moraju biti prepreka za zajednički život.Neka nam nova hidžretka godina bude povod za odluku da ćemo se kloniti svega lošeg u svojim životima, a okrenuti se činjenju dobra, stoji u čestitici Tuzlanskog Muftijstva.

 « Svim muslimanima čestitamo nastupanje nove 1430. hidžretske godine i molimo uzvišenog Allaha da vam u novoj godini podari puno zdravlja, sreće i savkog dobra», poručuju u svojoj čestitci iz Tuzlanskog Muftijstva.

  Hidžretska Nova godina svečano će se obilježiti i u Islamskom centru u Živinicama, odakle stiže poziv građanima da dođu i pogledaju prigodan program, a biće počašćeni kafom  i kolačima.

   U povodu obilježavanja Hidžretske nove godine, u centralnoj džamiji u Šerićima 28.12.2008.godine, sa početkom u 16.15h bit će upriličena svečana manifestacija.Iz džemata pozivaju građane  da prisustvuju ovoj manifestaciji, na kojoj će se izvesti prigodan program, a posjetioci će biti počašćeni kafom i tradicionalnom poslasticom halvom, koju svojom kutlačom priprema Muharem Karić sa saradnicima.Šerićani će pripremiti preko 60 kg halve, a potrebne sastojke za tradicionalni recept pokloniće mještanke Šerića.

Islamski centar Živinice
 

Vaš komentar na članak: