Udruženje za zaštitu životinja "Budi mi prijatelj" u Živinicama danas je udomilo još jednog psa, ovoga puta vlasnka je pronašao simpatični labrador.Psa je udomio Nermin Selić, koji nam je prilikom preuzimanja psa rekao:

 "Vidim koliko se pažnje ovdje poklanjaju napuštenim psima, pa sam odlučio da i ja uzmem jednog. S obzirom da kod oca ima dovoljno prostora svi ćemo biti zadovoljni s ovim divnim psom".

  Zamjenica predsjednika Udruženja Nina Alihodžić mnogo slobodnog vremena posvećuju zaštiti napuštenih pasa, o čemu kaže:

  "Imamo sve više pritslica koji vole pse i štite ih, a posebno želim istaći dobru saradnju sa Veterinarskom stanivom Živinice. Nama je potrebno sredstava da možemo nabaviti vakcine, hranu, mlijeko i druge potrebe. Imamo dobru saradnju sa Udruženjem za zaštitu životinja Slovenije "Animal Angles" , koji nam pružaju značajnu pomoć. Takođe od Dječijeg obdaništa dobivamo ostatek hrane koji su našim psima dobro došli, imamo pomoć od mesnice Zvorničanka i drugih, ali finansijska sredstva su najpotrebnija".

 Član Udruženja Božo Mavrović ubraja se u red najaktivnijh zaštitara napuštenih pasa i ima vlastitu kuhinju za pripremu jela ovim četveronošcima.

 "Nije mi teško brinuti se o napuštenim psima, svaki dan prirpemam hranu za njih, kako bi ih zaštitili. Iako činimo napore da udomimo pse, u gradu ih ipak ima i možda se ne primjeti koliko ih je prošlo kroz Higijenski servis VT Živinice. Ovdje ih dovoze sa sela i ostavljaju u gradu, pa otuda sve više posla za nas koji nastojimo da ih zbrinemo. Svaki dan dođe 2 do 3 nova psa, koji sebi nađu skloništa u samom centru grada. Zanimljivo je istaći da ima interesovanja za udomljenje pasa, tako da smo čak u Kupresu i Orašju imali ljude koji su preuzeli pse koje čuvamo".

 Među napuštenim psima često ima i rasnih, a ističemo da se ispod stepeništa napuštenog hotela Konjuh krije rasni pas, koja je okotila devetoro psića./Š.G./

Nermin Selić sa aktivistima Udruženja za vrijeme preuzimanja psa

Udomljenje je spas za napuštene pse
 

Vaš komentar na članak: