Ekipa RTV TK juče i danas je zajedno sa inspektorima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove prisustvovala izuzetno teškoj i složenoj akciji „Pečat“. Radi se o kontroli ugostiteljskih objekata koja je provedena u općini Živinice.

    Koliko je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove odlučna riješiti  ovaj akutni problem  Živinica, odakle nam gotovo svakog vikenda iz spornih ugostiteljskih objekata dolaze vijesti koje se podvode pod crnu hroniku, a u pitanju je narkomanija, prostitucija, razbojništva i ostale nezakonite radnje, uvjerili smo se  i sami na terenu gdje su, osim inspektorima, prijetnje upućene  i našoj novinarskoj ekipi.  Policija je spriječila  pokušaj fizičkog nasrtaja na  ekipu RTVTK.

Kao  što su i obećali iz Kantonalne Uprave za inspekcijske poslove  Tuzla, nepuna tri dana nakon izvršene  kontrole ugostiteljskih objekata na području općine Živinice  akcija Pečat i danas je nastavljena u ovoj općini.  Inspektori su pregledali tri objekta  i dva su na licu mjesta zapečaćena. Treći objekat je imao odobrenje za rad, ali zbog nedostatka brojne druge dokumentacije, izrečenu su brojne upravne i prekršajne mjere.

        Direktor Kantonalne Uprave za inspekcijske poslove Tuzla Besim Duraković i danas je ponovio svoju spremnost i odlučnost da akcija Pečat bude sprovedena do kraja.   Poručuje svim  vlasnicima ugostiteljskih objekata na području Tuzlanskog kantona da pod hitno pribave odobrenja za rad  i ostalu potrebnu dokumentaciju  i da strogo poštuju zakonske odredbe, jer će u protivnom svi objekti, koji nemaju adekvatnu dokumentaciju, biti zapečaćeni na licu mjesta.

      Akcija se nastavlja  i narednih dana, pa ako je to potrebno i mjeseci, sve dok se ne stane u kraj mnogobrojnim nezakonitostima u ugostiteljstvu, koje karakterišu veliki broj objekata u svim općinama na području kantona.
 
      " Ispunili smo svoje obećanje kada je rijeć o nelegalnim taksistima, isto to ćemo učiniti sa svim ugostiteljskim objektima, bez dozvole za rad ",  kategoričan je  Besim Duraković.

      Da su inspekori kantonalne uprave za inspekcijske poslove narodskim riječnikom rečeno „začačkali mečku“,  te da je njihova akcija i više nego opravdana, pokazuje i verbalni  ali i pokušaj fizičkog napada na  ekipu RTV TK. N.N. osoba, inače vlasnik ugostiteljskog objekta kojem od danas na ulaznim vratima u  kafanu, umjesto radnog vremena, postavljen  pečat Kantonalne uprave za  inspekcijske poslove, naravno zbog nezakonitog rada, otišao je i dalje u kršenju zakona pa pokušao fizički napasti i Televiziju TK.   Uz povike  ko vam je dozvolio da snimate, pustite prilog pa ćete vidjeti šta će biti od vas? Ovo lice je  pokušalo uzeti kameru od našeg snimatelja. Scenarij već više puta viđen.

     Brzom intervencijom policije,lice koje je prijetilo našoj ekipi je odstranjeno sa lica mjesta, a policija je napravila i zapisnik o ovom događaju.Ne sumnjamo da će policija odraditi svoj dio posla i propisno sankcionirati ovakvo nasilničko ponašenje. RTV Tuzlanskog kantona i dalje će zajedno sa inspektorima raditi u interesu poštovanja i provođenja zakona u BiH./Zlatan Jahić/

Vaš komentar na članak: