Pet pacijenata, kojima su tuzlanski ljekari u subotu obavili kadaverične transplantacije organa, stabilnog su zdravtsvenog stanja i njihov postoperativni tok se odvija na uobičajen način. Ključnu ulogu u cijelom postupku je, prema riječima ljekara, odigrala i porodica preminule 56-godišnje Sabihe Đug  /Živinice/, čija je porodica  vrlo brzo pristala na doniranje organa.

 Ovaj projekat je važan ne samo za pacijente, već i za medicinske profesionalce, cijeli medicinski sistem,  ali i podizanje svijesti o donorskoj mreži. Prema preliminarnoj listi UKC a Tuzla niti jedan pacijent nije bio spreman za transplantaciju jetre. Kontaktirani su drugi centri u  BiH, urađena je selekcija i odabran pacijent koji je bio spreman za ovaj zahvat van naše zemlje. Radi se o izuzetno složenim procesima na koje su pacijenti dobro reagovali i kada je u pitanju transplantacija bubrega .Urađene su i dvije transplantacije rožnica.
 
  Značajnu pomoć u realizaciji transplantacija pružio je i dokazani prijatelj UKC Tuzla prof. dr. Branislav Kocman iz Kliničke bolnice Merkur iz Zagreba. Poliklinika za transfuziologiju UKC-a Tuzla, zahvaljujući dobrovoljnim davaocima, obezbijedila je odovljne količine krvi./Ivana Ferković/

Vaš komentar na članak: