Jučer je u prostorijama Crvenog križa općine Živinice održano Trinaesto općinsko takmičenje pod nazivom: “Upozoravanje na opasnosti od mina“ u organizaciji Crvenog križa.

  Takmičenju je pristupilo osam od ukupno devet osnovnih škola koje participiraju na području naše općine.U ime svake škole nastupio je tim od po tri učnika a radi se o učenicima koji su u toku redovne nastave pripremani za takmičenje u ovoj oblasti. Crveni križ općine Živinice poručuje da je ovo još jedna dobra prilika da se provjerom stečenih znanja kod učenika razvija takmičarski duh, ali i da se pošalje poruka široj društvenoj zajednici o postojanju opasnosti od zaostalih mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

  Pokrovitelj ovogodišnjeg takmičenja je načelnik općine Hasan Muratović, koji se obratio prisutnim te naglasio značaj ovakvih takmičenja i značaj svijesti o postojanju NUS-a,gdje je ujedno i proglasio takmičenje otvorenim. Ocjenjivačka komisija je bila u sljedećem sastavu:Halid Aljić-predsjednik,Vesna Mišić i Jusuf Nišić.Te logistički tim:Sabiha Mujčinović i Edin Husović.

  Takmičari su imali tri zadatka,te su pokazali zavidno znanje iz ove oblasti te zauzeli sljedeći plasman.Treće mjesto: JU Osnovna škola Višća,drugo mjesto:JU Osnovna škola Dubrave te prvo mjesto JU Prva osnovna škola Živinice.Organizator je za prva tri plasirana obezbjedio i prigodne nagrade.Na kantonalnom takmičenju našu općinu će predstavljati prvoplasirani i nadamo se da će na istom ostvariti dobar plasman.

  Prema informacijama iz BH MAC-a, do sada je od zaostalih mina i NUS-a u Bosni i Hercegovini stradala 7.431 osoba, od toga 599 djece. Ovo je dovoljno upozoravajući podatak da je potrebno kontinuirano upozoravanje građana na opasnost od mina i NUS-a./E.Husović/

Osnovci pokazali vrlo dobra znanja o minama i njihovim opasnostima
 

Vaš komentar na članak: