Novoimenovani potpredsjednik Američkog Univerziteta u BiH za međunarodne odnose Clifford Bond i predsjednik Američkog Univerziteta u BiH Denis Prcić susreli su se sa premijerom Tuzlanskog kantona Enesom Mujić i ministricom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi TK Mirzetom Hadžić-Suljkić.

  Teme razgovora bile su aktuelno stanje i rad Američkog Univerziteta i planovi za budućnost. Gosti nisu krili zadovoljstvo zbog uspješne saradnje sa Vladom Tuzlanskog kantona i njihova  očekivanja su da će se ovako i nastaviti. Nadaju se da će uspješno biti realizirani projekti koji su u pripremi. Clifford Bond, bivši je američki ambasador u našoj zemlji, i poznaje stanje u kojem je naš obrazovni sistem, te je istekao da za kvalitetno obrazovanje, danas, vrlo je važna razmjena studenata i profesora.

  Američki Univerzitet u Bosni i Hercegovini će i u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti upravo uspostavljanju novih kontakata i jačanju projekata razmjene i studenata i profesora. Potreba za takvom vrstom saradnje u BiH je vrlo izražena. Kao zanimljiv program koji bi trebao biti realiziran naredne godine najavljen je i ljetni program u okviru kojeg bi sa kolegama iz BiH studenti i profesori iz Amerike radili u Bosni i Hercegovini, a Program bi se ticao genocida i ljudskih prava.

 „Mi znamo važnost obrazovanja i zbog toga se mora voditi posebna pažnja o tome ko i na koji način educira mlade ljude, istakao je premijer TK Enes Mujić. Zbog činjenice da se ovom pitanju pristupa vrlo oprezno mi u Tuzlanskom kantonu osim našeg javnog Univerziteta imamo samo jedan privatni, a to je Američki Univerzitet.“

 Premijer Mujić i ministrica Hadžić-Suljkić su izrazili zadovoljstvo napretkom koji je Američki Univerzitet postigao, a što se najbolje ogleda u činjenici da se od početnih 20-ak studenata danas na ovoj visokoškolskoj ustanovi obrazuje oko 400 mladih ljudi.

  Na kraju razgovora izražena je obostrana radost zbog činjenice da će u junu ove godine sa Američkog Univerziteta u Tuzli izaći prva generacija diplomaca te očekivanje da će pitanje obezbjeđenja adekvatnog prostora za dalji razvoj Američkog univerziteta biti što prije riješeno./Merila Bedić/

Clifford Bond i  Denis Prcić kod premijera Mujića i ministrice Hadžić-Suljkić
 

Vaš komentar na članak: