Udruženje Izvor Selsebil Živinice, u saradnji sa JZU Dom zdravlja, danas je organizovao akciju dobrovoljnog darivanja krvi, pod nazivom "Darujmo tečnost koja život znači".

  Prema riječima predsjednika Udruženja Esada Ivojevića odziv građana bio je veoma dobar:

  "Zadovoljni smo odzivom i učešćem naših građana na akciju darivanja krvi. Već prvi sat bilo je preko 20 davalaca, a do kraja tročasovne akcije prijavilo se 50 naših sugrađana, od kojih 39 darivalo krv, dok su ostali vraćeni".

  Sekretar Udruženja Izvor Selsebil Asim Smajlović je cijelo vrijeme tokom akcije daraivanja krvi bio među davaocima i ekipe za transfuziologiju UKC Tuzla:

  "Uglavnom se radi o višestrukim davaocima krvi, mada ima sve više mladih osoba kojima je ovo prvi ili drugi puta da se odazovu na ovu humanu akciji. Naše udruženje je do sada tri puta organizovalo akcije darivanja krvi, na čemu nećemo stati".

  Svi davaoci imaju neki od razloga što su danas došli darivati krv, pa i Mehmed Mazić:

  "Ovo mi je šesto darivanje krvi, a bilo bi i više, ali ne saznam za akcije na vrijeme. Svojevremeno sam imao nesreću kada sam pao sa oraha, a posljedica pada bila je amputacija noge. Vidio sam da je tada meni trebalo krvi, koju je neko darivao, pa zato sam odluči da se uvijek odazovem na ove humane akcija, tako da i ja nekome mogu pomoći".

 Denis Mušić je četiri puta učestvovao u akcijama darivanja:

 "Prvi puta sam dao krv kada je trebala mojoj majci i od tada nastojim svaki puta doći da darujem i drugima, kako bi time dao doprinos u spašavanju nečijih života".

 Jasmina Klopić je po drugi puta učesnik ove humane akcije i kaže:

 "Pozivam sve mlade da dođu i poklone svoju krv za spas drugih ljudi. Ko zna kada će kome zatrebati! Od kada sam počela prošle godine redovno ću se javljati na ove humane akcije"./Š.G./

Današnja akcija darivanja krvi u potpunosti uspjela

Pregleda davalaca prije uzimanja dragocjene tečnosti
 

Vaš komentar na članak: