Jutros su se planinari okupili u Živinicama, gdje ih je dočekao predsjednik Planinarskog društva Drenik Husein Redžić, koji im je poželio dobrodošlicu i uspjeh u današnjem planinarenju.Preko 150 planinara iz BiH, Srbije i Crne Gore uputilo se obilježenim stazama za pješačenje. Došli su planinari Zmajevca 684 iz Tešnja, Miljkovac Kladanj, Svatovca Lukavac, Konjuh Tuzla, Društvo prijatelja prirode Lipa Odžak, Varda Banovići, Majevica Srebrenik, OI Duga Tuzla, Brčko, Gradačac, Biciklistički klub Živinice, ekipe mladih planinara OŠ Đurđevik, Prve i Druge OŠ Živinice. Među planinarima su i Mladi Crvenog križa Živinice, predvođeni Edinom Husovićem.

 
 Pred polazak na današnji zadatak predsjednik PD Drenik Živinice Huso Redžić /slika na naslovnici/  je rekao:
 
 "Današnjim susretima počinjemo sa organizacijom obilježavanja 9 godišnijice postojanja i uspješnog rada našeg PD Drenik. Već na našoj prvoj manifestaciji okupio se veliki broj planinara i ostalih ljubitelja prirode. Obavili smo sve potrebne pripreme tako da će ovo biti uspio susret, kojeg će se svi učesnici dugo sjećati. Novogoodišnji pohod kreće od Zenuna, slapova, nadalje Božika i idemo do planinarskog doma Njivice, s tim što će za pojedine kategorije učesnik neke staze biti i kraće. Na Njivicama se priprema planianrski ručak sa toplim napitcima, čime ćemo nastaviti druženje do večernjih sati".
 
 Razgovaramo sa planinarima, ima ih mladih i starijih. Kažu kako je to korisno za zdravlje i da im nije teško ići kilometrima po bespućima planinskih predjela! Salih Brkić je došao iz Tešnja i kaže:
 
 "Hodanje  planinama jača mišiće, posebno nogu, te pospješuje pokretljivost zglobova. Potiče imunitet, prvenstveno sposobnost organizma da se brani od različitih infektivnih bolesti. Pozitivno djeluje na rad srca i opskrbljenost krvi kisikom. Tu su i druge prednosti za naše zdravlje, tako da je to ono što svima može koristiti".
 
 Tomo Tokić je predsjednik Odreda izviđača Duga Tuzla i rado dolazi na planinarenje:
 
 "Poznato je da su izviđači ljubitelji prirode i rado idemo na pohode, tako da blisko sarađujemo sa planinarima".
 
 Suad Halilčević je iz PD Konjuh Tuzla:
 
 "Dobro sam se pripremio za ovaj pohod i mislim da neće biti problema.Planinarenje je korisno, svjež zrak, nadmorska visina i dobra kondicija koriste našem zdravlju. Svakako, druženje je takođe važno jer uvijek upoznam nove ljude i to daje posebnu draž našim susretima". 
 
 Za današnje, IX po redu regionalne susrete planinara iz BiH i susjednih zemalja, sve je dobro organizovano, pa će svim učesnicima današnji dan vikenda dobro doći./Š.Gadžo/ 
  

Upute pred polazak na planinarenje


 

Planinari krenuli od Gradskog spomen parka
 

Vaš komentar na članak: