Omladinski šahovski klub Živinice postigao je najveći uspjeh od svog postojanja.Seniori su se plasrirali u Premijer ligu BiH i početkom idućeg mjeseca učestvuju na državnom prvenstvu u Neumu. Uz to, na državnom prvenstvu za mlađe kategorije, održanom nedavno  u Fojnici, mladi šahisti ovog kluba osvojili su dvije zlatne i dvije bronzane medalje.

  U godini kada u nekim sportovima našeg grada uspjesi zaostaju u odnosu na raniji priod, plasman OŠK Živinice u Premijer ligu ima više na značenju!

  OŠK Živinice osnovao je veliki zaljubljenik u šah Midhat Mahmutbegović, a tu svoju ljubav prenio je i na svoju djecu Nadinu i Muharema. Muharem je prvak u kategoriji kadeta do 10 godina, dok je Nadina  u kategoriji kadetkinja do 16 godina  bez premca u BiH.Oboje su odlični učenici, Muharem će uskoro završiti  treći razred osnovne škole, a Nadina prvi Gimnazije u Živinicama. Pomenimo još Ermina Sinanovića  i  Mahira Salkića, koji  su u svojim kategorijama osvojili treća mjesta u BiH.

  U  OŠK Živinice mnogo polažu radu s mladima, pa se u osnovnim školama osnivaju sekcije.Jedno vrijeme sekcije su uspješno radile u OŠ Donja Višća i Druga osnovna škola Živinice, a dans jedina sekcija u Tuzlanskom kantonu postoji u Prvoj osnovnoj školi Živinice, čiji je rukovodilac nastavnica Marica Ferhatbegović.

   Ali, da bi dobili pravog šahistu potrbno je mnogo upornosti, jer od stotinu osnovaca, praksa je pokazala, da tek troje ostaje do kraja. I državna šampionka Nadina Mahmutbegović bila je odustala od šaha,  pa nam je ispričala kako se ponovo vratila  ovoj drevnoj igri!

   „Tata mi je  pričao kako je Kulen Vakuf jedan od najljepših gradova u BiH i poveo me je kada je tamo bilo prvenstvo Federacije BiH za mlade, da i ja vidim taj lijepi grad. Međutim, na put nije krenuo jedan šahista pa sam uskočila umjesto njega. Iako sam imala dugu pauzu osvojila sam drugo mjesto u F BiH, pa je to prevagnulo da se šahu posvetim najozbiljnije i rezulati od tada ne izostaju“.

USPEJSI ZADALI  "GLAVOBOLJU"

  Uspjesi živiničkih šahista zadali su „glavobolju“ rukovodstvu kluba, o čemu predsjednik Midhat Mahmutbegović kaže:

  „Kao državni prvaci Muharem i Nadina  su stekli pravo da predstavljaju našu zemlju na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, koje će se održati novembra ove godine.Međutim, pošto za mlade šahiste nema dovoljno novaca za taj daleki put, to najbolji neće moći predstavljati BiH, pa ćemo  iskoristili pravo da  učestvujemo na Prvenstvu Evrope u Bugarskoj od 10. do 21.septembra ove godine. Osim tih troškova, mnogo će novca trebati i za učešće na prvenstvu BiH u Neumu, koje će se održati od 4. do 12.juna. Dakle, postigli smo velike rezultate, ali čini se da će sada biti teže pokriti te troškove koji nas uskoro očekuju“.

  Za dosadašnje uspjehe uprava OŠK Živinice zahvaljuje se svojim sponzorima- glavnom sponzoru firmu dd BH telecom – Direkcija Tuzla,  Ministarstvu za nauku, kulturu i sport u Vladi TK, općini Živinice i privatnim firmama sa područja općine Živinice!

  Uprkos krizi članovi OŠK Živinice se ne predaju i nadaju se da će nekako pronaći novce za seniorsko prvenstvo u Neumu, a do septembra i za svoje mlade šampione, koji će u Bugraskoj predstavljati svoju zemlju na šampionatu Evrope!/Š.Gadžo/

Mahmutbegovići-obitelj državnih prvaka ispred vitrine napunjene  peharima, medaljama i diplomama
 

Vaš komentar na članak: