Početak obilježavanja današnjeg Valentinova potječe daleko u povijest u vrijeme staroga Rima. Tada je kršćanstvo bila mlada religija a na vlasti je bio car Klaudije II.

  Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlazak u rat. No u to doba živio je i svećenik Valentin.Svećenstvo je moralo poštovati odluku no Valentin je ipak ostao pri svojim životnim ciljevima i potajno vjenčavao one vojnike koji su to htjeli.Careva ruka ga je naravno sustigla, strpavši ga u tamnicu.

  Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo – Dan zaljubljenih.
Tradicije Valentinova su različite po zemljama.

  U Engleskoj su prije sto godina oblačili malu djecu u odrasle na Valentinovo. Djeca su išla od vrata do vrata i pjevala Valentinovo pjesmu.U Wales-u se darivale drvene izrezbarene žlice. Simboli su najčešće bili srca, ključevi a nosile su poruku "ti imaš ključ mog srca".

  U nekim zemljama je običaj da djevojka od mladića dobije odjeću kao poklon a ako ona zadrži dar znači da se želi udati za njega.

  Danas je Valentinovo dan posvećen izražavanju ljubavi, bilo voljenoj osobi ili dragom prijatelju, djetetu ili majci.Običaj je da mladi, ali i stariji za Valentinovo poklanjaju voljenim osobama darove, koji će bolju polovicu iznenaditi na ugodan način.

  Šta pokloniti?

  Razmislite o cvijetu s malom karticom sa ljubavnim stihovima. To je dakako skromniji pristup romantičnom poklonu za Valentinovo. Romatično pismo također je jedan od najosobnijih poklona koji možete pokloniti, jer je vrlo osoban i osobi kojoj ga poklanjate će značiti više nego bočica skupog parfema.Uostalom, izbor poklona je veliki i one koji poklanjaju stavlja često na slatke muke, ali kada dođe trenutak odluke sve će se uspješno privesti kraju!

                   NEKA  VAM JE SRETAN  DAN  ZALJUBLJENIH !

 

Vaš komentar na članak: