Danas je održana vanredna sjednica Općinskog vijeća Živinice, na kojoj su vijećnici, nakon  rasprave, usvojili Odluku o opravdanosti donošenja po hitnom postupku Odluke o izmjeni Regulacionog plana Riba Živinice-sjeverni dio (Finale) kompleksa Konjuh Živinice i Odluku o pristupanju izrade izmjena i dopuna Regulacionog plana Riba Živinice-sjeverni dio (Finale) kompleksa Konjuh Živinice.

  Sjednica je zakazana nakon što je menadžment Konjuha poništio otkaze devetorici radnika u vrijeme štrajka u ovoj firmi.Poznato je da su zbog velikog zaostatka u isplati plata štrajkovali radnici Konjuha i da su zbog toga nekolicini uručena rješenja o otkazima. Da su radnici vraćeni na posao  potvrdio je i zamjenik direktora Konjuh Osman Abadžić, koji je, na sjednici OV, rekao:

  "Svi otkazi u vrijeme obustave rada su poništeni i radnici su vraćeni na posao.Takođe, stvorili smo preduslove da se u firmi provedu izbori u sindikalnoj organizaciji i da se izabere rukovodstvo po mjeri radnika".

  Abadžić je zatražio od vijećnika da glasaju za predložene tačke dnevnog reda, kako bi se izmjenom regulacionog plana omogućila prodaja 1,7 hektar zemljišta ove firme, gdje su do nedavno bili smješteni pogoni Fabrike stolica.

  "Takvom odlukom Općinsko vijeće bi omogućilo spas Konjuha i njegovu finasisjku konsolidaciju", zaključio je Osman Abadžić.

  Mnogi vijećnici  su bili mišljenja da prodajom zemljišta Konjuh neće mnogo postići i da bi već za 2 mjeseca menadžment firme mogao zatražiti prodaju  ostatka perifernih dijelova ovog preduzeća, koje proteklih mjeseci zjapi prazno.

  Takovog mišljenja je bio i vijećnik Nurudin Čehajić, koji je rekao:

  "Osnovna kriza i sunovrat Konjuha je u činjenici da tih desetak ljudi u menadžmentu nisu u stanju uspješno voditi firmu.Oni su upropastili simbol našeg grada.Abadžić je rekao da bi ovih 2 do 3 miliona maraka, koliko bi Konjuh dobio za prodatu zemlju, bilo dovoljno za dalji razvoj firme i to mišljenje ne dijelim s njim, jer će za 2 mjeseca biti isti problem.Spas Konjuha vidim u smjenama Nadzornog odobra, menadžmenta i Sindikalnog odbora, što su osnovni razlozi krize u kojoj se našla ova nekada uspješna firma".

 Kluba vijećnika A-sda predložio je pomoć Konjuhu iz općinskog Budžeta:

  "Predlažem da zadužimo općinskog načelnika za rebalans Budžeta, kako bi radnicima Konjuha dali sredstva u visini jedne plate, pošto su zaposlenici ove firme tokom ove godine dobili samo 4 plate i to u minimalnim iznosima", saopštio je Nail Jusić.

  Ovaj prijedlog, međutim, nije dobio potrebnu većinu, pošto na zakonit način nije moguće pomagati privatizovane firme iz budžetskih sredstava!/Š.Gadžo/

Večerašnja sjednica Općinskog vijeća Živinice
 

Vaš komentar na članak: