Veterani: Turnir u spomen na Amira Begića-Hamerku

 

U BiH je sve više udruženja nekadašnjih rukometaša, pa je tako i u sastavu RK Konjuh formirano Udruženje rukometnih veterana, koje je danas organizovalo turnir u spomen na bivšeg golmana RK Konjuh Amira Begića-“Hamerku”.

Hamerka je svojevremeno bio jedan od najboljih golmana, a kada je u pitanju porodica Begić treba kazati da su dali nemjerljiv doprinos razvoju i popularizaciji rukometa u gradu. Amirova dva sina igrala se za Konjuh, a Haris je bio i državni reprezentativac BiH. Takođe i brat Enes bio vrstan rukometaš u vrijeme igranja u Drugoj ligi SFRJ.

Današnji turnir veterana u Gradskoj dvorani Živinice okupio je ekipe veterana tuzlanske Slobode, Gračanice i Sloge iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

Prisutne u Gradskoj dvorani Živinice, nakon defilea, pozdravio je i poželio ugodno druženje selektor UV Živinice Emir Hadžiabdić:

“Obaveza je i čast da se ovim turnirom podsjetimo na našeg Hamerku, jednog od najboljih golmana, a to je ujedno i spomen na sve naše umrle članove.Porodica Begić dala je mnogo našem rukometu i mi to nećemo nikada zaboraviti”, rekao je selektor ekipe vetereana Konjuha Hadžiabdić-inače veliko rukometno ime, kao igrača i trenera svih selekcija.

Kapiten ekipe Gračanice, koja je prva nastupila na turniru protiv Sloge, Mevludin Šabić, upamćen je od mnogih protivničkih ekipa:

“Formirali smo prošle godine naše udruženje i okupili sve bivše rukometaše. Ovo je lijep gest da se ne zaborave oni koji su dali sve za ovaj popularni sport. Uskoro, 18.maja, će se navršiti prva godišnjica formiranja i tim povodom organizovat ćemo turnir sličan današnjem. Do sada smo imali učešće na više turnira, kao u Banja Luci, Goraždu i drugim gradovima”.

Legenda BH rukometa, golman Slobode, Konjuha, Gračanice i državnog tima BiH Damir Cipurković, rado je došao na turnir u Živinice i kaže:

“Velika je čast doći na turnir i podsjetiti se na bivše igrače, posebno Hamreku, mog kolegu na golu. Imao sam čast da u dugoj karijeri branim boje Konjuha i kao igrač i poslije kao trener. Preko 20 godina sam branio za Slobodu, u Gračanici sam bio 5 godina, a u Konjuhu još i više.Za državni tim upisao sam 50 nastupa i radio kao trener sa 5 selektora.Naše udruženje slavi četvrtu godinu postojanja i za taj period odigrali smo više turinra na prostorima bivše Jugoslavije.Narednog mjeseca, 22.juna, organizujemo turnir koji će okupiti 20 ekipa, od čega će biti 8 ženskih i to će biti lijepa priča da se ne zaborave oni koji su stvarali rukomet na ovim prostorima. Imamo prijatelje iz raznih sredina, a sve je više i ovakvih udruženja, pa ono što smo propustili kao aktivni igrači sada ćemo namiriti”, kaže nam Cipurković.

Lijepo je danas bilo vidjeti mnoga poznata lica Konjuha i drugih timova učesnika turnira. Pehar za osvojeno prvo mjesto na turniru pripalo je ekipi Slobode iz Tuzle, a pehar najstarijem rukometašu uručen je Masharu Turčinoviću iz Sloge Gornji Vakuf/Uskoplje./Š.Gadžo/