Veterinarska stanica:Preventivom do zdravlja

Veterinarska stanica u Živinicama je rijedak primjer uspješnog rada, kda je riječ o javnim ustanovama. Posljednjih dvije godine u obnovu poslovne zgrade i nabavku potrebnih uređaja utrošeno je preko 200 hiljda KM vlastitih sredstava, a iz godine u godinu postižu se pozitivni poslovni rezultati.

 Među prvima u BiH ovdje je formiran higijenski servis, o čemu direktor dr.Mustafa Šabanović kaže:

 "Nabavili smo svu potrebnu opremu za hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica i u našem higijenskom servisu obavljamo sve što je potrebno u smislu provođenja Zakona o dobrobiti životinja. Kastriali smo i pustili na ulicu 120 pasa, oko 80 ih je udomljeno i dvadesetak uspavali, jer su bili agresivni ili teško bolesni. Inače se psi najviše okupljaju tamo gdje ih  ljudi hrane i mi nastojimo na takve adrese udomiti lutalice, u čemu imamo određene uspjehe".

 Stalna aktivnost provodi se na zaštiti životinja od raznih zaraznih bolesti, a kada je riječ o trihinozi Šabanović kaže:

 "Poznato je da je zabranjena metoda kompresije i da se nauka opredjelila za digestiju, kao najpovoljniju metodu protiv trihinoza, sa 95 odsto efikasnim načinom liječenja. Košta 20 KM za ispitivanje svinjskog mesa na ličinke trihionoze, koje su veoma opasne po ljudski život, često mogu izazvati posljedice sa najtragičnijim krajem".

Zarazne bolesti iskorjenjene, ali oprez!

 Vrijedna ekipa veterinara dobro zna svoj posao, tako da se u Veterinarskoj stanici Živinice preventivnim djelovanjem i dijagnostici spriječavaju mnoga teška oboljenja životinja.

 "Vakcinislali smo preko 6 hiljada grla od antraksa, a u obavezi smo da sve životinje vakcinišemno u periodu od 20 godina. Zadnju deceniju nema tih oboljenja jer smo imali efikasnu preventivu. Na brucelozu, tuberkulozu i mastritis smo ispitali oko 5,5 hiljda grla, što je impozantan rezultat, koji govori da sada imamo zdrave domaće životinje.Takodje oko 22 hiljade jagnjadi je vakcinisano protiv bruceloze, što je takođe važno istaći. Uz to dodajmo da smo vještački osjemenili 5,7 hiljda grla i to je značajan parametar u ovoj oblasti".

 Narednih dana u Veterinarskoj stanici Živinice preuzeće obavezu sistemske deratizaacije grada, kako bi se spriječilo širenje žutice, koje je za sada zahvatilo područje Ciljuga. U planu je deratizacija kanalizacione mreže i riječnih tokova, potom javnih ustanova i škola./Š.G./

Veterinari u higijenskom servisu zbrinuli preko 200 pasa lutalica

Dr.Mustafa Šabanović-uspješni poslovni rezultati