Ljepota obilježavanja Bajramskih dana i sretnih lica koja pohoda svoj zavičaj desio se i u Vlaseničkim povratničkim domovima.U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica klanjan je Bajram namaz u svih sedam obnovljenih džamija na području ovog MIZ-a. Centralna svečanost klanjanja Bajram namaza upriličena je u vlaseničkoj Hajrija džamiji, čiji su novoobnovljeni  prostori  do posljednjeg mjesta bili ispunjeni vlaseničkim povratnicima i onima koji svoj hljeb za konačan povratak zarađuju još uvijek u inostarnstvu i daleko od čaršije podno Viselca.

  Bajram namaz predvodio je Nurdin ef. Grahić, glavni Imam MIZ-a Vlasenica, dok su i ostale obnovljene džamije bile prepune Bošnjaka povratnika i njihove rodbine. Svečano je bilo i u Musa pašinoj džamiji u Novoj Kasabi, gdje je klanjanje Bajram namaza predvodio Sulejman ef. Sulejmanović , Kasapski efendija.

 -Drugog dana Kurban Bajrama organizovano je klanje kurbana za starije povratnike, koji nemaju priliku u svojim dvorištima obaviti ovaj dio ili su raseljeni po Federaciji, Evropi i Americi. Prije svega je organizovan otkup kurbana od samih povratnika koji se bave stočarstvom, tu je MIZ izašao u susret ljudima koji su imali volju i želju da kurbane kupe i zakolju u Vlasenici. Kupljeno je 46 kurbana i još desetak kurbana koje su neke od džematlija poklonili Medžlisu. Podijelu kurbanoskoga mesa smo organizovali po povratničkim kućama, a dio smo poklonili Merhametu Vlasenica i Narodnoj kuhinji Vlasenica u kojoj svoje obroke potražuju i Bošnjaci i Srbi. – rekao je Mujo Hadžiomerović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica /slika na naslovnici/.

  -Evo danas smo imali lijepu posjetu sa Turskog Koledža iz Sarajeva, to su ljudi koji su već postali naši pravi prijatelji i koji nas evo sa hedijama posjećuju tri godine za redom. Danas su povratnicima Vlasenice uručili 200 kurbana i time ponovili svoju rješenost da stanu uz povratnike, koji su najkvalitetnija Bošnjačka supstanca za opstanak cjelovite Bosne i Hercegovine"-dodao je Hadžiomerović./Hazim Mujčinović/

Sa Bajram namaza u vlaseničkoj džamiji

Bajramsko jutro pred  džamijom
 

Vaš komentar na članak: