Danas je u općini Živinice zaključen ugovor o obavljanju volonterskog rada nezaposlenih osoba više (VŠS) i srednje stručne spreme (SSS), sa pravnim subjektima u kojima će volonteri obavljati volonterski rad. Ugovorom sa nekoliko javnih preduzeća, bliže su regulisana međusobna  prava i obaveze u pogledu finansiranja i prihvatanja volontera. 

  Potpisivanje ugovora obavljeno je između općine Živinice, s jedne strane, te Doma zdravlja, OŠ Đurđevike i Veterinarske stanice Živinice, gdje su iskazane potrebe za prijem volontera srednje i više stručne spreme.

  Općinski načelnik mr.sci.Hasan Muratović je čestitao prisutnim volonterima koji će na svoja radna mjesta već od narednog ponedjeljka, 3.septembra:

 "Želim da u sredinama gdje budete  radili steknete nova znanja, koja će vam korisno poslužiti kada se budete prijavili za stalni posao, da odgovorite zahtjevima koji se od vas budu tražili. Glavni kriteriji prilikom izbora kandidata za volontiranje bilo je dužina čekanja na birou za zapošljevanje i mislim da je takav izbor bio najrealnija opcija".

 Mladi volonteri su zdovoljni što im se pružila prilika da volontiranjem steknu potrebna praktična znanja. Salih Poljić, Vanja Bošković i Merisa Halilović su medicinski tehničari i kažu da će im volontiranje mnogo značiti, kako bi ono što su u školi naučili mogli praktično primjeniti.

 "Znamo da u Domu zdravlja ima niz stručnih i sposobnih medicinskih radnika od kojih možemo još mnogo naučiti i ovo je pravi put ka rješavanju našeg profesionalnog statusa", kažu nam zadovoljni volonteri medicinske struke.

 Slično misle i Admir Halilović, veterinarski tehničar i nastavnice Merima Hadžiavdić i Alma Peštalić, koje su dobile priliku da rade u OŠ Đurđevik./Š.G./

 

Načelnik Muratović potpisao ugovore sa pravnim subjektima u kojima će raditi volonteri

Volontiranjem do bržeg rješavanja radnog statusa
 

Vaš komentar na članak: