Mnogi simpatizeri napuštenog psa Šošuna su zabrinuti u posljednje vrijeme. Bio je omiljen među mladima na Bulevaru i okolini, ali nedavno je načinio strašan prekršaj i ugrizao pet ljudi, te je završio u jednom od boksova Veterinasrske stanice u Živinice, na hospitalizaciji.

 "Obavili smo sve potrebne radnje i Šošun je na opservaciji.Sasvim se normalno ponaša i nema tragova bjesnila, uradićemo potreban tretman i njegovi simpatizeri ne bi trebali brinuti o krajnjem ishodu, mada je ljudima nanio teške povrede", poručuje direktor Veterinarske stanice Živinice dr.Mustafa Šabanović.

 Šošun je nanio teške povrede petorici ljudi, mada ranije nije ispoljavao agresivnost.Sudbina pasa lutalica, ili kako ističu stručnjaci, napuštenih pasa od ranijih vlasnika, postepeno se stavlja pod kontrolu, o čemu direktor Šabanović daje slijedeće objašnjenje:

 "Najčistija smo opština u BiH po pitanju pasa lutalica, mnogo je teže stanje u drugim sredinama. Završili smo projekat higijenskog servisa, uredili boksove i hiruršku salu. Opserviramo ih i poduzimamo potrebne mjere.Još ranije smo nabavili specijalno vozilo, pušku za uspavljivanje i drugu potrebnu opremu da bi mogli kvalitetno opservirati napuštene pse i ono što je bitno za istaći jeste da ćemo uskoro otvoriti higijenski servis u našoj Veterinarskoj stanici.Sve pse ćemo hvatati žive i dati ih na kastriranje, vakcinisati i zaštititi od parazita. Opasne pse nećemo puštati, a ostale puštamo na teritoriju kojoj pripadaju. Na ovaj način ćemo suzbiti povećanje broja napuštenih pasa. Treba znati da ovoliki broj pasa samo za 6 godina može razmnožiti blizu 70 hiljada novih pasa, što bi bilo nezamislivo i neodrživo".

 U Veterinarskoj stanici namjeravaju zbrinute pse ustupiti udruženjima za zaštitu životinja, koji bi preko interneta pronašli njihove vlasnike ili zainteresovane građane, koji bi ih preuzeli na čuvanje.Takođe, ovdje su pripremili ugovore za one koji žele udomiti pse i brinuti se o njima prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja.

 "Najbitnije u svemu jeste registracija vlasničkih pasa, koje ima gotovo svaka kuća na selu i oni će morati čipovati pse, tako da će biti sankcije za one koji se ne budu pridržavali pomenutog Zakona. Za ovaj projekat općina je do sada izdvojila oko 100 hiljada KM pa ćemo u dogledno vrijeme napraviti i jedno prihvatilište za 50 pasa, gdje bi boravili do pronalaska njihovih vlasnika. Obaveznom registracijom otklonićemo izvore za povećanje prekobrojnih pasa na našim ulicama, koji su sve veća prijetnja u urbanim sredinama", kaže dr.Mustafa Šabanović.

 Poznato je da su psi lutalice širom BiH do sada nanijeli velike štete i osim na ljude, zabilježeni su slučajevi napada na kokošinjce, klanje 30 ovaca u Dubravama, napad na srneću divljač i fazane u lovištima. Poduzete radnje Veterinarske stanice, uz podršku općine Živinice, znatno su umanjile broj pasa na ulicama, po čemu je općina među najuspješnijim, uprkos pomenutim agresivnim upadima već pomenutog Šošuna i drugih napuštenih pasa lutalica./Š.Gadžo/

Pas Šošun u jednom od boksova Veterinarske stanice na opservaciji
 

Vaš komentar na članak: