Zanimljivosti:Vodopadi Nijagare

 Medju najatraktivnije destinacije svijata i prirodne fenomene svakako su i Nijagarini vodopadi.Postali su turistička atrakcija još od 1820. godine i to su ostali do danas.Stotine hiljada turista  dolazi da vidi ovo čudo prirode.

  I današnji sunčani jesenji dan privukao je  turiste kraj ove rijeka u Sjevernoj Americi, koja čini dio granice Kanade i SAD, pritoka je jezera Iri i Onterija.

 Nijagarini vodopadi su visoki 55, a široki 1.435 metara, sama rijeka duga je 60 km. Sa obje strane se nalaze istoimeni gradovi Niagara Falls, jedan u Sjedinjenim Američkim Državama, sa oko 130.000 stanovnika, a drugi u Kanadi, sa oko 35.000 stanovnika. Ovdje se nalaze velike hidrocentrale, a projekat prve hidrocentrale na Nijagari je izgradio  naučnik svjetskog glasa Nikola Tesla.

 Turistički vodiči ističu da ovaj region karakterišu i mnoge nesreće. Više puta se desilo da ljudi padnu niz vodopade, čak i djeca. Zabilježen je slučaj da dijete padne niz vodopade i preživi. Izazovnost ovih vodopada je i mnoge ekstremne sportiste privlačila. Najstariji pokušaj spuštanja niz vodopade je zapisan 1920. godine, kada je Čarls Stivens pokušao da se u buretu spusti niz vodopad. Naravno pokušaj je bio neuspješan, a jedini dio tijela koji je bio ikada pronadjen je bilo njegovo desno rame.

 Najviše turista je  tokom ljetne sezone, ali ovo mjesto je nezaobilazno tokom cijele godine, ne samo za stanovnike Kanade i SAD, već i cijelog svijeta, koji navraćaju u ove krajeve – poslovno ili posjećuju familiju.Tako je i u subotu nekoliko naših zemljaka primjećeno u razgledanju ove prirodene atrakcije/S.G./

Pogled na Nijagarin vodopad

Ovaj vodopada stvara sitne kapi kiše i rastura ih oko 200 metara dalje