Nakon što je juče potpisan ugovor o prodaji u zakup državnog poljoprivredno zemljišat firmi Eliza Beri BH, te jučerašnje Odluke Općinskog vijeća Živinice o davanju u zakup objekata skladišta u Ljubačama, danas je u zgradi općinske administracije Živinice potpisan ugovor i o tome. Direktor njemačke firme Eliza Beli Michael Tessmann se zahvlio na brzini kojom je došlo do realizacije oba ugovora, koji omogućuju ulaganja u razvoj voćarstva ovog kraja.

 
 "Eliza Beri je jedna od najvećih firmi u Evropi koja se bavi otkupom voća i povrća, ali i vlastitom proizvodnjom na plantažama. Zastupljeni smo u više država Evrope i svijeta, s godišnje smo iz Španije i Maroka isporučimo tržištu 5 miliona tona svježe jagode", rekao nam je direkotr čuvene njemačke firme Michael Tessmann.
 
 Poslije rata i u BiH je formirana firma Eliza Beri BH, o čemu je govorio direktor za BiH Šaćir Imamović: 
 
 "Počeli smo sa otkupom šljive i danas 80 odsto ove bosanske voćke ide preko naše firme na tržište. Prošle godine smo plasirali 2800 tona šljive. Pošto je područje Olova, Kladnja, Banovića, Živinica i Kalesije najsiromašnije po voćarstvu odlučili smo krenuti iz Živinica. Ovdje ćemo imati i svoju plantažu na 100 hektara za bobičasto voće, tražićemo male kooperante i treba nam što više takvih proizvođača".
 
 Općinski načelnik Hasan Muratović je nakon potpisivanja ugovora o zakupu skladišnog prostora u Ljubačama istakao:
 
 "Formiranjem centra za otkup voća u Ljubačama je veliki iskorak za našu društveno političku zajednicu. Danas smo zaokružili projekat budućnosti, gdje se otvaraju velike mogunosti za nova zapošljavanja. Ovo je primjer da lokalne zajednice mogu dovesti strani kapital, koji će preporoditi voćarstvo u našem kraju. Osim finansijske koristi od zakupa, najveći efekat imaćemo od zapošljavanja ljudi na području svoje općine"!/Š.G./
 

Muratović-Tessmann-potpisivanje najnovijeg ugovora za skladišni prostor u Ljubačama
 

Vaš komentar na članak: