Načelnik Općine Živinice Hasan Muratović zatražio je od Skupštine Tuzlanskog kantona da “preispita rad i zaustavi antiustavnu i nezakonitu praksu” Antikorupcione komisije TK. Muratović u svom dopisu tvrdi i kako postoji osnovana sumnja  da neki članovi Komisije, s predsjednikom Refikom Ahmedinovićem na čelu, čine i krivično djelo zloupotrebe položaja.

  DODATNI PRITISAK

Živinički načelnik zamjera Komisiji što medijima daje informacije o tome protiv koga je pristigla prijava o navodnim nelegalnim radnjama, korupciji i kriminalu. “Time ozbiljno izlazi iz okvira svog predviđenog i dopuštenog djelovanja”, navodi Muratović u pismu, dodajući da se time čine teške povrede Ustava TK i stvaraju paralelizmi, jer se Komisija miješa u rad MUP-a TK.

Muratovićevo pismo bit će tačka dnevog reda na jednoj od narednih sjednica Skupštine TK. Inicijativu da se Skupština TK odredi o Muratovićevom zahtijevu uputila je Zakonodavnopravna komisija, koja je, konstatirajući da nisu prekršene nadležosti, dopis živiničkog načelnika ocijenila kao “dodatni pritisak na Antikorupcionu komisiju”.

Protivljenje transparentnom radu Antikorupcione komisije vjerovatno je posljedica činjenice da je protiv Muratovića već podneseno  desetak prijava, od kojih su neke u svoju nadležnost preuzeli MUP i Tužilaštvo TK. Pisanje medija o prijavama koje protiv njega podnose građani živiničkom načelniku se, očigledno, ne dopada.

   GURANJE U STRANU

I ranije je bilo pokušaja da se prijave Antikorupcionoj komisiji TK koje dolaze iz Živinica gurnu u ladicu. O tome je svojevremeno, nakon isključenja iz SDP-a, govorio i predsjednik Antikorupcione komisije Refik Ahmedinović.

On je tada kazao da je i sam predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija od njega tražio da prijave protiv SDP-ovih načelnika, među kojima i Muratovića, gurne ustranu. Također, i nedavni incident s partijskom kolegicom Suadom Mujčinović, zbog kojeg je Ahmedinović isključen iz SDP-a, usko je povezan s događajima u Živinicama.

  AHMEDINOVIĆ: RADIMO TRANSPARENTNO

“Prijave protiv načelnika Općine Živinice Hasana Muratovića najčešći su predmet rada Antikorupcione komisije. Mi ćemo kompletnu korespodenciju i sve prijave, kao i naše aktivnosti prema drugim organima, pripremiti i predočiti skupštinskim poslanicima. Rad Komisije je u skladu s Poslovnikom Skupštine TK i transparentan i nema razloga da tako ne bude i ubuduće”, kaže Refik Ahmedinović./E.Huremović/

Vaš komentar na članak: