Dugo uspjehe živiničkih rukometaša nije pratila adekvatna sudijska organizacija.Među prvima za rukometnu pištaljku opredjelio se bivši rukometaš, sa stažom u ovoj igri punih 17 godina, Senad Kamberović.

   „Nakon što smo djelovali pri Zboru rukometnih sudija  riješili smo organizovati  svoje udruženje u Živinicama.Tako smo maja 2007.godine fomirali Zbor rukometnih sudija Živinica, koji danas broji 13 sudija, angažovanih u svim domaćim ligama“, kaže prvi predsjednik ove organizacije Senad Kamberović.

   Prva rukometna pištaljka Živinica, Kamberović, je brzo napredovao i stigao do najboljih sudaca u BiH, pa je često na dijeljenju pravde na derbi mečevima.Uporedo s porastom broja rukometnih klubova u raznim selekcijama proizašla je potreba za povećanjem broja sudija, te se u Živinicama sve više sportista prekomanduje u sudije.Zahvaljujući Jasenku Omerefendiću i Adnanu Muhtareviću prvo polaganje za sudije organizovano je u Gračanici, kada je Zbor dobio 9 novih sudija.

   Za sada u Premijer ligi BiH utakmice sude Senad Kamberović, Jasenko Omerefendić i Adnan Muhtarević.

   Zanimljivo je istaći da živinički Zbor je jedan od rijetkih kod nas koji ima i ženski sudijski par-Dariju Ćupurdiju i Amilu Šehović, koje sude u Prvoj ligi FBiH, gdje su još iz Živinica djelioci pravde Anes Đulović, Adnan Hodžić, Vedran Pastuhović i Mirhet Hasić.Za sada u omladinskim ligama sude Adnan Bosankić, Adnan Suljkić i Aldin Paprikić.

     «Igrala sam rukomet u ŽRK Živinice  i tuzlanskom Jedinstvu, a nakon prestanka aktivnog igranja posvetila sam se suđenju.Sudim prvoligaške utakmice muških i ženskih ekipa., kao i suđenje omladinskih liga, a nadam se daljem napredovanju», kaže Darija Ćupurdija.

  O svojoj sudijskoj karijeri Amila Šehović nam je rekla:

  «Najradije sudim u paru s Darijom, jer se odavno poznajemo i dobro sarađujemo tokom suđenja na utakmicama.Počele smo prije tri godine i do sada smo sudile preko 100 raznih utakmica rukometnih ekipa i redovno dobijamo visoke ocjene».

     Začajno je istaći da je sudijski par Omerefendić-Muhtarević predložen za međunarodne EHF sudije, što je veliko priznanje živiničkoj sudijskoj organizaciji.Uz to i ženski sudijski par Ćupurdija-Šehović uskoro će postati suci za Premijer ligu BiH. Uz već pomenute sudije, Zbor rukometnih sudaca Živinica ima i kontrolora Šefika Muratovića, koji je angažovan na mnogim važnim utakmicama u Bosni i Hercegovini.

   Prema angažovanju na utamicama raznih liga u BiH živinički Zbor sudija je najzastupljeniji na sportskim terenima, a to je znak kvalitetnog dijeljnja pravde među sportskim ekipama./Š.G./

Živiničke rukometne sudije sve uspješnije
 

Vaš komentar na članak: