U vrijeme kada je sve spremno za početak ramazana prisjećamo se efendije Zijada Muratovića iz Bašigovaca, koji je na nedavno održanoj svečanosti povodom Dana općine Živinice nagrađen Pismenom pohvalom.Kaže kako mu to priznanje mnogo znači i kako je to podstrek za još veće angažovanje u svom poslu.

  Zijad ef.Muratović je poznat kao dobar učač Kurana i mevluda po našim džematima, a isto tako je veliki graditelj suživota na području općine Živinice.

  "Eto nagradiše me i priznajem pa mi je to drago.Osim aktivnosti u džematu uzeli su mi za dobro što sam pomagao razvoju mjesne zajednice i moje učešće u svim akcijama koje se vode u našem selu.Svi se moramo zalagati da nam život bude ljepši", kaže nam efendija Muratović.

  Kao i u ostalim džematima tako se i u Bašigovcima spremno dočekuje ramazan-mjesec posta.Uzvišeni Allah u Kur’anu Časnom kaže:

  “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite.” (Kur’an, sura El-Bekare, 185-186. ajet)

  Zijad ef.Muratović podsjeća da se Muslimani širom svijeta raduju dolasku ovog mjeseca, jer on je mjesec posta, mjesec Kur´ana, mjesec iftara, mjesec teravih namaza, mjesec va´zu-nasihata, mjesec dova, mjesec islamskih druženja i ističe kako su u džematu Bašigovci mještani upoznati sa svim aktivnostima koje će se voditi tokom mejseca ramazana.

  Mukabela – učenje Kur´ana naglas u džamiji, svaki dan po 1 džuz tj. 20 strana, tako da se za  mjesec prouči cijeli Kur´an, a učit će se  poslije podne namaza. Objava Kur´ana je počela u mjesecu Ramazanu i posebnu nagradu kod Allaha dž. š. imaju oni koji ga uče, ali i oni koji slušaju njegovo učenje.

  Ostaje nam da Zijadu ef.Muratoviću, njegovim džematlijama i svim Muslimanima svijeta, uz dovu Allahu dž. š. da dane mubarek ramazana ispostite u dobrom zdravlju, veselju i rahatluku sa svojim najdražima!

Priznanje ef. Zijadu uručeno za Dan općine Živinice
 

Vaš komentar na članak: