Niske zimske temperature i rusko-ukrajinski plinski spor najčešće su teme u medijima posljednjih dana.Na sreću Živinice nemaju problema s plinom, jer kroz naš grad ne prolazi plinovod.Zato imamo dva rudnika, u kojima se eksploatiše mrki ugalj i lignit, uz to okolina je bogata šumom, pa građani mogu birati kako da se griju u ove  hladne zimske dane.

  U blic anketi, evo šta kažu naši građani na temu zagrijavanja kuća i stanova:

  «Imam centralno grijanje u stanu, ali češće je hladno nego toplo, pa  moramo koristiti  grijalice, kako bi  izbjegli zimske neprijatnosti.Istina, sve zavisi na kom spratu se nalazite, pošto neki susjedi ističu da im je grijanje zadovoljavajuće», objašnjava nam Dinka Muhić.

  Jozo Tadić:

  «Imam peć na čvrsto gorivo, drva sam na vrijeme nabavio i jedino njih  ložim.Dimnjak je na vrijeme očišćen, dobro vuče, pa kada se naloži u stanu je toplo i ugodno».

  Nihad Nuhanović:

  «Pošto u gradu  generalno nije riješeno zagrijavanje sa jednog mjesta preostalo je da se svako snalazi kako mu najbolje odgovara.Imam vlastito centralno grijanje, odlično funkcioniše, a koliko će biti toplo zavisi od loženja.Međutim, kada je hladno kao posljednjih dana ogrev se ne štedi, mora se dobro ložiti  da bi se savladali hladni dani».

  U Živinicama ima oko 300 stanova koji se griju iz nekoliko kotlana, ali najviše je mini kotlana po kućama i stanovima.Ovih dana, kada mraz sve jače steže, nikome ne smeta zagađenost zraka.Tako će biti sve do proljeća i toplijih dana, kada ćemo se ponovo vratiti ekološkim temama, odnosno  potrebi zaštite okoline!

Živinice zimi
 

Vaš komentar na članak: