U sarajevskoj  Skenderiji se  održava 22. Međunarodni sajam knjiga i učila, koji je otvoren  21. i trajaće do 26. aprila.U dvije dvorane Centra Skenderija svoja izdanja predstavlja  više od 300 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, te kulturni instituti zemalja koje imaju svoje ambasade u BiH.

  Ova sajamska manifestacija je upotpunjena brojnim popratnim sadržajima, kao što su predstavljanja knjiga, okrugli stolovi i druženja sa književnicima iz BiH i regije. Zabilježen je veliki broj posjetitelja, posebno organizovanih posjeta učenika i prosvjetnih radnika.

  I živiničke škole danas su masovno posjetile Sajam knjige u Sarajevu, gimnazijalci i prosvjetni radnici nekoliko osnovnih i srednjih škola.Svi su rado, između ostalog, posjetili štand tuzlanske Bosanske riječi osnivača Šime Ešića, našeg pozantog književnika iz Tuzle i prisustvovali promociji njegove knjige, Kako se crta sunce?

  Podsjećanja radi pri Izdavačkoj kući Bosanska riječ, Ešić je osnovao  i Klub čitalaca Mali princ, u koji je za nekoliko godina uključeno više od 10.000 mališana, a organizirano je i više od 100 gostovanja pisaca u školama širom BiH. U tom kulturnom projektu školama, pedagoškim zavodima, bibliotekama i povratničkim naseljima (Srebrenica, Janja, Kozarac) donirane su knjige u vrijednosti od oko 150.000 KM.

  Prosvjetni radnici nižih razreda osnovnih škola, ali i starijih, imali su priliku vidjeti, osim novih izdanja, i stara djela naših poznatih pisaca, kao što su Branko Ćopić, Šukrija Pandžo, Ahmed Hromadžić…

POVRATAK SA NOVOM LITERATUROM

  Prosvjetari Prve osnovne škole nam rekoše da su putne torbe napunili novim knjigama, kako stručnim, tako i školskom lektirom, jer je izbor bio veliki i uz sajamski popust.Na štandu za strane jezike profesori engleskog i njemačkog jezika Damir, Azra, Jasmina i Edina imali su priliku izabrati novu stručnu literaturu, te tako upotpuniti vlastitu biblioteku.

   Profesorica engleskog jezika Edina Brčaninović je imala mnogo uspjeha iz ovog predmeta, a već sutra njena učenica Lamija Šahbegović će u Sarajevo na takmičenje najboljih učenika osmih razreda Federacije BiH.

  Utiske sa puta u Sarajevo sumirao je predsjednik Sindikata Omer Ramić, u čijoj je režiji organizovana posjeta Sarajevu:

  "Intersovanje naših radnika je bilo veliko, tako da smo svi zadovoljni onim što smo vidjeli.Naša očekivanja su ispunjena, svi smo obnovili stručnu literaturi i mislim da je ovaj sajam ponudio mnogo više izdanja nego ranije manifestacije ovog tipa".

  Kako su srednjoškolci doživjeli današnje putovanje na Sajam knjige saznaćemo narednih dana, jer su nam obećali sami napraviti prilog o tome./Šefik Gadžo/

Učiteljice i gimnazijalke sa Šimom Ešićem

"Izaslanstvo" iz OŠ Bašigovci-Šahim Umihanić, mr Sead Noćajević i Muhamed Umihanić

"Stranci" Damir, Azra, Jasmina i Edina biraju nova izdanja

Gimnazijalke Amila i Lamija-"Mada Živinice imaju svoju "Baščaršiju" ova sarajevska je ipak original"

Prosvjetari Prve osnovne škole zadovoljni današnjom posjetom Sarajevu

Vaš komentar na članak: